Diyabetik deri ülserleri gibi kronik yaraların iyileşmesi çok yavaş olabiliyor. Bu yaralar, organların kesilmesine ve hatta bazen ölümlere bile yol açabilen tehlikeli bir potansiyel taşıyor. Yeni bir akıllı bandaj, yalnızca gerektiği kadar elektriksel uyarım sağlayarak iyileşmeyi hızlandırabiliyor.
Kablosuz bandajın prototipi, iki katmandan oluşuyor. Üst katmanda, üzerine elektronik bileşenlerin monte edildiği sadece 100 mikron kalınlığında bir polimer film bulunuyor. Bu filmin altında ise yara ile temas halinde bulunan “deri benzeri lastiksi” hidrojel katman yer alıyor.
Akıllı bandaj, yaranın iyileşme sürecini biyosensörlerle izliyor
Bandajdaki biyosensörler, yaranın elektrik direncini ve sıcaklığını sürekli olarak takip ediyor.. Geçmişte yapılan araştırmalar, yaralar iyileştikçe direncin arttığını, iltihaplanma azaldıkça sıcaklığın düştüğünü göstermiş.
İzleme sırasında yapılan ölçümler yaranın iyileşmekte güçlük çektiğini gösteriyorsa, bandajdaki bir elektrik stimülatörü tetiklenerek alttaki dokuya küçük bir elektrik akımı iletiyor. Bunun yapılmasının doku kapanmasını hızlandırdığı; keratinositlerin (deri hücrelerinin) yara bölgesine göç etme hızını artırarak ve bakterileri öldürerek enfeksiyonu azalttığı düşünülüyor.
Bilimin, kronik yaraların iyileşme sürecini daha iyi anlaması için veri sağlayabilir
Bandaj kullanımdayken, üzerindeki radyo anteni aracılığıyla eşleştirilmiş bir akıllı telefonla kablosuz olarak iletişim kurabiliyor. Böylece yaraya bakım yapan kişi, bandajı çıkararak yarayı tekrar tekrar rahatsız etmek zorunda kalmadan yaranın durumunu akıllı bu telefonu üzerinden kontrol edebiliyor. Bandajı çıkarma zamanı geldiğinde, ona 40º C sıcaklık vererek ısıtmak hidrojelin zararsız bir şekilde yara yüzeyinden ayrılmasını sağlıyor.
Testlerde, cihazın kullanımının iyileşme sürelerini yaklaşık %25 oranında, cildin kendi kendini onarım hızını ise yaklaşık %50 oranında hızlandırdığı görülmüş. Prototip insanlar üzerinde bir süre daha test edilmeye devam edecek. Bu süreçte pH’ı, metabolitleri ve biyobelirteçleri ölçmek için daha fazla sensör içerecek hale getirilmesi planlanıyor. Kronik yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlarken aynı zamanda bu tür yaraların nasıl iyileştiğine dair bilimsel verileri de artırması hedefleniyor.
Araştırmayla ilgili makalenin ortak yazarlarından Dr. Artem Trotsyuk şu açıklamayı yapmış: “Stimülasyon ve algılama işlevini tek bir cihazda birleştiren akıllı bandaj iyileşmeyi hızlandırıyor. Ancak aynı zamanda yaranın iyileşme sürecini de takip ediyor. Bunun, yeni biyolojik keşiflere ve insan iyileşme süreciyle ilgili daha önce test edilmesi zor olan hipotezlerin keşfedilmesine olanak sağlayacak yeni bir yöntemi temsil ettiğini düşünüyoruz.”
Sürdürülebilir sağlık ürünleri ilginizi çekiyorsa, yanıklar için tasarlanan muz yaprağı bandaja göz atmak isteyebilirsiniz.
Görsel: Stanford Üniversitesi, EurekAlert