Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağaç Atıkları Çelik, Deri ve Camın Yerini Alıyor

Ağaç Atıkları Çelik, Deri ve Camın Yerini Alıyor

Biyoteknoloji girişimi Woodoo, ağaç ve ahşap atıklarını kullanarak cam, deri ve çelik ile benzer özelliklere sahip karbon ayak izi düşük kompozit malzemeler geliştirdi.

Alternatif malzeme üretimi üzerine çalışan Paris merkezli biyoteknoloji girişimi Woodoo, ağaç atıklarını kullanarak cam, deri ve çelik gibi yaygın kullanılan malzemelerin muadili olarak onların yerini alabilecek ahşap bazlı kompozit malzemeler geliştirdi. Üretilen ‘Solid’ adlı malzemenin inşaatlarda kullanılan çeliğin yerini alabileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra Woodoo Slim adlı camdan daha hafif ve yarı saydam ahşap panel camın yerine, hayvan derisine kıyasla daha düşük karbon ayak izine sahip ve üretiminde daha az suya ihtiyaç duyulan Woodoo Flexible Leather da sürdürülebilir deri olarak çeşitli kullanım alanlarında kendilerine yer bulmaya başladı bile.

Woodoo, ahşabın yanma, çürüme ve yeterince katı/sert olmama gibi dezavantajlarını, cam, çelik ve deri gibi dayanıklı malzemeleri sahip olduğu avantaja dönüştürmek için yenilikçi bir çözüm geliştirdi. Ağaç liflerini birbirine bağlayarak doğal bir yapıştırıcı görevi gören ligninden yararlanan girişim, ligninin çıkarılarak yerine başka bir bağlayıcı madde eklenmesiyle ahşabın çok daha güçlü moleküler bağlar oluşturabileceğini keşfetti. Toplamda üç bileşenden oluşan ahşabın, malzeme olarak kullanımında dezavantaj yaratan tüm durumlar esasında ligninin varlığından kaynaklanıyor. Lignin ahşabın içinden çıkarılıp yerine daha güçlü bağlar oluşturan başka bir bağlayıcı madde eklendiğinde ahşap tamamen farklı bir nitelik kazanıyor.

Bu tekniği kullanarak Solid, Woodoo Slim ve Woodoo Flexible Leather adlı sırasıyla çelik, cam ve deri alternatifleri geliştiren şirket, yüksek CO2 depolama özelliği nedeniyle kavak ağaçlarından elde edilen ahşap atıkları tercih etti. Bu nedenle genel merkezi Paris’te bulunmasına rağmen üretim tesisi Avrupa’nın en büyük kavak alanlarından biri olan Troyes bölgesine kuruldu.

Woodoo’nun bu malzemeleri lüks, otomotiv ve inşaat sektörleri olmak üzere üç dikey sektöre odaklanarak üretmek üzere halihazırda iki sanayi tesisi bulunuyor. 5 yıl süren bir Ar-Ge çalışmasının ardından gelen Woodoo’nun bu keşfi, çeşitli uygulama alanlarında yer bulabilecek yeni malzemeler geliştirmenin önünü açmış oldu. Yaklaşık 50 patent başvurunda bulunan şirketin, lignin yerine hangi bağlayıcı maddeyi kullandığı ise henüz açıklanmadı.

Yakın zamanda 31 milyon dolar yatırım alan Woodoo, çalıştığı projelerin büyük ölçüde cam ve çeliğe dayanması nedeniyle bu yapı malzemelerinin yerini alabilecek düşük karbonlu ve yüksek performanslı başka alternatiflerin varlığını araştırmaya karar veren mimar Timothée Boitouzet tarafından 2017 yılında kuruldu.

Atık ahşap ve kavak gibi ağaçların atıklarını kullanarak alternatif dekarbonize kompozit malzemeler yaratan girişim, başta inşaat olmak üzere pek çok endüstride şimdiden bir dönüşümü  ateşlemiş durumda. Woodoo, şu ana kadar LVMH, Volkswagen, Mercedes ve inşaat şirketi Garnica ile malzeme tedariki konusunda anlaşmalar yaptı.

Görseller: Twitter, Instagram