Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Açık kaynaklı yeni Audio Codec: Opus

Açık kaynaklı yeni Audio Codec: Opus

Multimedya kod yazılımları üreten şirket Xiph.Org Foundation'ın Mozilla ile birlikte ortaklaşa geliştirdiği açık kaynaklı yeni ses kodu yazılımı Opus, resmi olarak yayınlandı.

Bu iki firmanın Google, Microsoft’un Skype birimi, Broadcom ve Octasic'in desteğiyle geliştirdikleri ve telif haksız sundukları yeni kod yazılımı; 6 kbps'ye kadar sıkıştırılmış çok küçük verileri bile benzer yazılımlara göre daha yüksek ses kalitesinde internet üzerinden aktarabiliyor.

Opus'un, çeşitli operatör firmalarının da kullandıkları VoIP'de (Kısaca internet protokolü üzerinden ses aktarımı, bkz) ve video-chat uygulamalarında, değişen bant değerlerine uyum sağlayarak "kesintisiz" şekilde sesi karşı tarafa aktarması ve kaliteyi yüksek tutup, veri boyutunu küçültmesi; bu kod çözücüyü mobil üzerinden gerçek zamanlı iletişimlerde oldukça değerli kılacağa benziyor.

Xiph Foundation'ın öncülük ederek geliştirildiği Ogg Vorbis ise Spotify'in ve World of Warcraft gibi oyun firmalarının kullandıkları bir başka ses kod yazılımı. Ancak Opus'un geliştirilmesiyle birlikte Spotify gibi müzik ağlarının ve oyun firmalarının bu yeni yazılıma eğilim göstermesi muhtelemel görünüyor.

Mozilla Firefox tarafından eklentisiz olarak desteklenen Opus'a, Google'ın Chrome web tarayıcısı için sıcak baktığı da söylenenler arasında.

IETF (Internet Engineering Task Force) tarafından da onaylanan Opus'un ayrıntılı olarak açıklandığı metne buradan ulaşabilirsiniz.

*Grafikler Opus'un kendi sitesinden alınmıştır.

http://www.opus-codec.org/comparison/