Geçirdiğimiz bu son bir yılda, en çok zarar gören sektörlerden biri müzik endüstrisi oldu – tabii ki, aynı zamanda da en çok özlenen. COVID-19 sebebiyle tüm ülkelerin teker teker karantinaya alınmasıyla, küresel canlı müzik endüstrisi bir çıkmaza girdi: Hem kapanmaya zorlanan ilk endüstrilerden biriydi; hem de, muhtemelen, yeniden açılan son sektörlerden biri olacak.
SXSW 2021’in en keyifli oturumlarından bir tanesinde, Amerikalı elektro house müzisyeni Steve Aoki ve kablosuz telekomünikasyon ürün ve hizmetleri pazarlayan Qualcomm’ın Başkan ve seçilmiş CEO’su Cristiano Amon, bu yaralı endüstriyi ve 5G gibi teknolojilerle bu yaraların nasıl sarılabileceğini konuştular.
Looking forward to my #SXSW Online panel with my friend @steveaoki. We’ll be talking about how #5G can transform the live music experience. 🎶 https://t.co/km52QGyDnj
— Cristiano R. Amon (@cristianoamon) March 3, 2021
Müzik ve teknolojinin buluştuğu yer
Oturum Aoki’nin Henderson, Nevada’daki villasında gerçekleşti. Müzik videosu yapmanın anlamının zamanla değişmesinden konser deneyimini tamamen evrimleşmesine kadar, çok çeşitli konuları tartıştılar. Amon ve Aoki’nin odağında ise, 5G’nin eğlence endüstrisi ve özellikle canlı müzik deneyimini nasıl etkileyeceği vardı.
Amon, 5G teknolojisinin, birçok insanın yeni şeyler yaratması ve kendi yayıncıları olmaları için fırsatlar yaratacağını söyledi. Herkesi birbirine daha sıkı bağlamakla kalmayacak, gelecekteki dijital ekonomimizin önemli bir bileşeni olmalarını sağlayacak dedi.
Aoki ise sık sık teknolojinin müzik endüstrisinin teknolojiyle ne kadar değiştiğinden bahsetti. “Kulüplerde sürekli yüksek hızlı internet var, bu da herkes herhangi bir yerde herhangi bir şarkıya DJ’lik yapabilir demek. Eskiden sadece yanımda getirdiğim 60 plağı çalabiliyordum, şimdi 15 yıl geçti ve hayallerimin ötesinde kayda erişimim var. İnanılmaz bir şey bu,” dedi.
Eskiden şimdiye ve geleceğe
Ayrıca, konserlerin dış dünyayla o kadar da bağlantılı olmamaları da konuşulan bir konuydu. Konser alanını üst üste duvarlarla çevrili bir odada olmaya benzeten Aoki, 5G’nin bu deneyimi de tamamen değiştirmesini dört gözle beklediğini söyledi. Müziğini insanlarla bağlantı kurmak için yaptığını vurguladı ve 5G ile bu duvarların kalkacağını, insanların deneyimlerini zincirler olmadan, rahatlıkla paylaşabileceklerini müjdeledi.
Aoki özellikle teknoloji ve araçlara sahip değilse ve oturup bir şeylerin indirilmesini beklediği bir durumda, gerçekten yaratıcı olamayacağının üstünde durdu. “5G hayatımızı daha akıcı, daha verimli ve daha yaratıcı hale getirecek,” dedi.
Amon ise konunun daha teknik ayrıntıları konusunda bilgiler verdi ve geleceğe yönelik yorumlarda bulundu. Qualcomm’da, 5G’nin bilgi işlem platformu denen şeyi değiştireceğine inandıklarını söyledi. Bilgisayar deneyimimiz Microsoft ile başladı, şimdiyse çoğu zaman kullandığımız “bilgisayarımız” telefonlarımız. Yeni nesil tüketici platformunun ise artırılmış gerçeklik gözlükleri olacağını düşünüyorlar.
Bundan 10, 20 yıl sonra da, insanların müziği, telefonları arayıcılığıyla tüketeceklerini düşünüyorlar. 5G’nin değiştireceği şey ise, özellikle insanların konsere gidemedikleri salgın gibi durumlarda, canlı etkinlikleri nasıl deneyimleyecekleri. 5G bağlantısına sahip olduklarında, konserler 4K ile izlenebilecek ve bu durum çok daha “temasta” hissedebilmelerini sağlayacak.
Daha yakın geleceğe baktığımızda, 2021’in canlı müzik için ne getireceği hala bilinmiyor, ancak işlerin normale dönebilmesi için genel aşılanmanın şart olduğu kesin. Sanal konserlerle müzik endüstrisindeki bu boşluk kapatılmaya çalışılmış olsa da, tüm insanlığın daha bağlantılı ve daha samimi deneyimler aradıklarını söylemek mümkün. Qualcomm’un daha bu Şubat’ta müjdesini verdiği 10 Gigabit 5G modem gibi teknolojiler, gelecekte deneyimleyeceğimiz, çok daha farklı bir “samimiyetin” sözünü veriyorlar.
Ancak bu haberleri duyunca doğal olarak “Kim öle, kim kala!” diyorsanız, evinizden çıkmadan izleyebileceğiniz konserlerin (ve gezebileceğiniz müzelerin) bulunduğu bu listemize göz atmak isteyebilirsiniz.
Görsel: SXSW 2021