Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, tamamen 3 boyutlu baskı yöntemiyle üretilmiş, “kalp işlevi gören çip” geliştirdi. Kalbi taklit eden bu çipin 3B baskı yöntemiyle üretilebilmiş olması, tıbbi araştırma amaçlı hayvan deneylerinin sona ermesi için umutları güçlendirdi.
Tıp teknolojisi son zamanlarda insan organlarının canlı, çalışan birer sentetik kopyasını yapmaya odaklanmış durumda. Buradaki amaç organların nasıl çalıştığını ve neden çalışmamaya başladığını daha iyi anlayabilmek. Bu eğilim doğrultusunda Harvard’daki başka araştırma ekipleri de daha önce ciğerleri, kalbi, bağırsakları taklit edebilen çip üzeri organlar geliştirmişlerdi. İnsana alternatif olan bu sentetik organlar sayesinde yakın gelecekte hayvan deneylerine gerek kalmayabileceği umudu doğmuştu. 3B baskı yönteminin bu amaçla kullanılabilmesi süreci hızlandırdı ve umutları güçlendirdi. İnsana hayvanlardan daha yakın bir yapıda olduklarından çip üzeri organlarla yapılan testlerin daha doğru sonuçlar verebileceği düşünülüyor. Başka bir deyişle çip üzeri organlar, hem hayvanların hem de insanların hayatını kurtarmak adına büyük önem taşıyor.
Mikrofizyolojik sistemler olarak da bilinen bu çip üzeri organlar, esnek ve yarı saydam polimerden yapılıyor. Bu organlar iç organların biyolojik ortamını taklit ediyor ve bilim insanlarına organların nasıl çalıştığına yakından bakma imkanı sunuyor. Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen çip üzeri kalp, araştırmacılara hem kısa hem de uzun vadeli araştırmalarda güvenilir veri sağlama adına yardımcı olacak. 3B baskı ile üretildiği için araştırmacılar kolaylıkla çip üzeri kalp tasarımını değiştirip özelleştirebilecekler, başka bir deyişle araştırmaları için gereken özelliklerde bir çip üzeri kalbi hızlı bir şekilde üretmeleri mümkün olacak.
Şu an için çip üzeri organların üretim maliyeti oldukça yüksek ve süreç oldukça zaman alıyor. Ancak araştırmacılar son hızla sistemi geliştirecek ve maliyeti düşürecek yöntemler üzerinde çalışıyorlar.
Görsel: Harvard Üniversitesi