Kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Fashion Revolution, Berlin’de sokak ortasına bir tişört otomatı yerleştiriyor. Otomatın içindeki tişörtler sadece 2 Euro ve dolayısıyla yoldan gelen geçen birçok insanın dikkatini çekmeyi başarıyor.
Buraya kadar her şey normal. Tişört almak isteyenler 2 Euro’yu makinaya atıyor, beden seçimini yapıyor fakat o da ne! Birden karşılarına beklenmedik, kısa bir video çıkıyor ve insanlar, dünyanın birçok yerindeki tekstil fabrikalarında günde 16 saat, çok düşük paralar karşılığında ve çok kötü şartlarda çalışan kadın ve çocuklarla tanışıyor, moda dünyasının kamera arkasında yaşanan (ucuz tişörtlerin nasıl o kadar ucuz olduğunu gösteren) içler acısı gerçeklerle yüzleşiyorlar.
Videonun sonunda, “Hala bu tişörtü istiyor musun?” diye soran otomat iki seçenek sunuyor: “Satın al” ve “Bağışla”. Satın al butonu sahte değil, isterseniz kolaylıkla tişörtünüzü 2 Euro’ya alabiliyorsunuz. Ancak, otomatla tanışanların neredeyse tamamı, izledikleri karşısında kayıtsız kalamıyor ve makinaya attığı parayı Fashion Revolution’a bağışlıyor. Bir çeşit sosyal deney içeren kampanyanın da gösterdiği gibi, aslında insanlar sorunu bilip, gördüklerinde, onu önemsiyor ve duyarlı davranıyorlar.
İnsanlara ve çevreye daha duyarlı olmaya teşvik eden organizasyon ve moda akımları gün gelecek sektörde olumlu yönde büyük değişiklikler yaratacak diye umut ediyorum. Sektörde yeni yeni kendini gösteren “Yavaş Moda Akımı”nı benimseyen markalar, üretimden tüketime tüm aşamalarda sorumluluk sahibi bir bakış açısına sahip iş modeliyle çalışıyor ve Zara, H&M, Mango gibi markaların hayatımıza soktuğu hızlı moda akımının ve hızlı tüketimin yarattığı zararların yakın gelecekte önüne geçmek için çaba gösteriyor.
2013’te Bangladeş’te Rana Plaza’da yaşanan ve yüzlerce işçinin ölümüyle sonuçlanan felaketin anısına düzenlenen “Fashion Revolution” gününde yapılan kampanya Unit9 Berlin tarafından hazırlanmış.
Kampanyaya destek olmak isterseniz, Fashion Revolution internet sitesinden, tercih ettiğiniz markaya #whomademyclothes hashtagiyle giysilerinizin kimin, nasıl yaptığını sorabilirsiniz.