Gece yürürken kaldırımdan sokak tabelalarına hatta geçtiğiniz mağazaların vitrinlerine kadar ulaşan mavi-yeşil bir yakamoz rengiyle karşılaştığınızı düşünün. Denize yakın bile değilken üstelik. Glowee size bunu yaşatmaya ve ışık kullanımına küresel bir çözüm bulmaya geliyor.
Paris’de bulunan Glowee isimli girişim, bakterilerden biyolüminesans üretimi ile temiz bir aydınlatma sistemi üzerine çalışıyor. Biyolüminesans temel olarak canlı bir organizmanın kimyasal olarak ışık üretmesi anlamına geliyor. Kelime anlamı olarak bios (yaşam) ve lumen (ışık) kelimelerinden oluşuyor. Kara canlılarında nadir görülen bu özellik derin deniz canlılarının %90’ında görülür. Genel olarak mavi-yeşil renkte ışık dalgaları oluştururlar.
Glowee çok düşük CO2 kirliliği sunan bu teknoloji ile doğada oluşturulan insan kaynaklı hasarın üstesinden gelebilmek hedefiyle bu çalışmayı başlatmış. Aliivibro fischeri isimli, deniz hayvanlarına mavi-yeşil parlama yeteneğini veren bakteri ile çalışan şirket oluşturdukları jelde bu bakterileri canlı tutabilecek besini barındırıyor.
Yaşayan bu bakterileri bir kültür ortamında çoğaltıyorlar ve kendi üretimleri olan şeffat, şekil alabilen bir yapı iskeleti içine yerleştiriyorlar. Bu üretimin de normal ışık enerjisi üretimi ile karşılaştırıldığında çok düşük bir ekolojik ayak izi olduğu açıkça görülebiliyor. Hiç elektrik tüketimi olmaması sera gazı emisyonunu minimuma indiriyor ve bu da bu teknolojiyi üretimde olduğu gibi tüketimde de avantajlı kılıyor.
Biyolüminesans yeni bilinen bir terim değil fakat Glowee bunu farklı alanlarda kullanıma açarak yenilik öncüsü oluyor. Aralık ayında ilk ürünlerini görücüye çıkaran şirket 3 gün boyunca parlayacak bakteri bazlı bu ışığı tanıttı. Mağaza vitrinleri, sokak tabelaları, yeraltı ulaşımı, kamusal alanlar, binalar, perakende ve taşımacılık gibi pek çok farklı alanda potansiyel olduğunu gören şirket çalışanları şimdi de 1 aydan daha uzun süreli parlayan ışık kaynağı üzerinde çalışıyorlar. Biolüminesans bakteri üretimi ve onların besin ihtiyacının maliyetli olduğu bilgisi de çalışmaların devamı için ön planda. Şirket kurucularından olan Sandra Rey, sadece geceleri ışık yayacak moleküler bir anahtar üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu sayede bakteriler gün boyu enerji tasarrufu yapacak ve daha uzun ömürlü bir üretim olacak.
Kaynak: Glowee