Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deri Yerine Kombu Çayından Yapılan Geleneksel Gölge Oyunu Kuklaları

Deri Yerine Kombu Çayından Yapılan Geleneksel Gölge Oyunu Kuklaları

Nishtha Luhadia ve Aditi Shinde, Hindistan'ın geleneksel gölge tiyatrosu geleneğine göre deriyle yapılan kuklaları, kombu çayı ile üretti.

Kombuça ya da Kombu çayı (Kombucha), sağlığa faydaları nedeniyle bütün dünyada tüketilen Doğu Asya kökenli bir içecek. Birçoğumuzun denediği, bazılarımızın çok sevdiği bazılarımızınsa bir türlü alışamadığı bu çay; disk şeklindeki Kombucha çay mantarıyle yapılıyor. Kombu çayı şu sıralar bir biyomateryal olarak sürdürülebilir ve vegan tasarım alanında da çok popüler. Öyle ki bu çay; ayakkabı, oyun kontrolörü ve ambalaj malzemesi yapımında dahi kullanıldı. Bununla ilgili yayınladığımız haberleri, bu haberin final kısmında görebilirsiniz. Endüstride bu çayla elde edilen yan ürünlerinden biri SCOBY (a symbiotic culture of bacteria and yeast / bakteriden ve mayadan oluşan simbiyotik kültür) ve bu ürün de sürdürülebilir tasarım dünyasının en gözde malzemelerinden biri. Luminous Lore isimli yapıt gösteriyor ki bu eğilim sanat dünyası için de potansiyel taşıyor. Bu yapıt, yalnızca çağdaş eserleri değil geleneksel sanatlardaki tekniği ve malzemeleri de yeniden gözden geçirebileceğimize işaret ediyor.

Karagöz ve Hacivat gibi, geleneksel Hint kuklaları da hayvan derisinden yapılıyor

Luminous Lore, Hindistan’ın Andhra Pradesh eyaletinin gölge kukla tiyatrosu geleneği olan Tholu Bommalata’yı gösteren bir yerleştirme. Tholu Bommalata, bizdeki gölge oyununa çok benziyor, kuklalar da tıpkı Karagöz ve Hacivat stilinde. Hindistan’da da Türkiye’de de kuklaların yapımında, hayvan derisi kullanılıyor. Türkiye’de deve ya düve derisi kullanılırken, Hindistan’da keçi, geyik ve bufola derisi tercih ediliyor. Luminous Lore’da ise çay, şeker, su, sirke ve tabii ki SCOBY’nin fermente edilmesinden elde edilen deri görünümlü alternatif bir malzeme kullanılıyor.

Luminous Lore asırlık Hint geleneğiyle yeni malzeme arasındaki olası sinerjiyi araştırıyor. Kuklalar üzerine çizildikleri yüzeyden kesilip çıkarılmadan sergilenmiş. SCOBY kullanılarak Tholu Bommalata’dan ilham alan aydınlatma formunda büyük bir nesne hazırlanmış. Bu iç kısımndan aydınlatmalı nesnenin yüzeynde, geleneksel oyun aralıksız sergileniyor. Burada izleyici, bu biyomateryalle duyusal düzeyde etkileşime geçmeye, dokunuşunu ve hissini keşfetmeye ve ışık karşısında güzelliğini deneyimlemeye davet ediliyor. Lambanın yüzeyi, SCOBY derinin yolculuğundaki adımları ve malzemenin öyküsünü tasvir eden elle boyanmış resimlerle bezeli.

Luminous Lore’u yaratan Hint tasarımcılar Nishtha Luhadia ve Aditi Shinde Aralık ayında gerçekleşen sergideki başarı ve ilginin, endüstriyel tasarım dünyasındaki diğer proje ve ürünlerde daha fazla biyomateryal kullanılmasının önünü açacağını umut ediyor. Bu biyomateryal, başka bileşenler eklenerek herhangi bir boyut ve şekilde yetiştirilmeye imkan tanıdığından geleceği oldukça parlak görünüyor.

Çaydan Üretilen Yapay Deri

Bakteri ve Maya Kullanılarak “Yetiştirilen” Oyun Kontrolörü

Sebzelerden Yapılmış Yenilebilir Ambalaj

Görsel: Circular Design Collective 1, 2