Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otizmli Bireyler İçin ‘Sessizleşen’ Marketler

Otizmli Bireyler İçin ‘Sessizleşen’ Marketler

Alman süpermarket zinciri EDEKA, otizmli ve duyusal hassasiyetleri olan bireyler için günde birkaç saatliğine ‘sessizleşeceğini’ duyurdu.

Almanya’ nın en yaygın süpermarket zincirlerinden EDEKA, otizm, DEHB ve duyusal hassasiyet nedeniyle gürültülü ortamlarda var olmakta zorlanan bireyler için günün belli saatlerinde uygulanacak ‘sessiz saatler’i deniyor.

Projenin İlham Kaynağı Yeni Zelanda’dan

EDEKA gün içerisinde uygulanacak bu kontrollü sessizlik projesinin tek sahibi değil tam tersine uygulayıcısı. Çünkü bu sessiz saatler fikrinin esas savunucusu Almanya merkezli Stille Stunde (Sessiz Saat) ismindeki sivil toplum kuruluşu. Fazla duyusal uyarana maruz kaldığı için hayatı zorlaşan ve fonksiyonel kalamayan otizmli, DEHB’li ve diğer nöroçeşitli bireylerin toplumsal hayata adaptasyonu için önemli bir adım olan Sessiz Saatler uygulaması ülke çapında birçok mağazada uygulanıyor.

Sessiz saatler uygulaması, marketlerde her saniye duyduğumuz kasa anonslarının, aşırı parlak ışıkların; yüksek sesle yapılan telefon konuşmalarının, mal sevkiyatı / yerleştirilmesinin ve fon müziklerinin kontrollü biçimde engellenmesini içeriyor. Böylece nöro çeşitli bireyler ajite olmadan ve yaşam kaliteleri düşmeden alışverişlerini gerçekleştirebiliyorlar. Bir market alışverişinin bile toplumsal hayata katılım için çok önemli olduğunu ve basit gündelik rutinlerin de kapsayıcılık içermesi gerektiğini belirten Stille Stunde yetkilileri, projenin ilhamının bu uygulamanın ilk başladığı yer olan Yeni Zelanda’dan geldiğini belirtiyorlar. Yıllar önce Yeni Zelanda’nın market zinciri Countdown’da otizmli bir çocukla çalışan ve onun yaşadığı sıkıntılara tanık olan Theo Hogg’un girişimi bugün milyonlarca nöroçeşitli bireyin hayata katılımını arttırmayı başarıyor.

 

Görsel: YouTube