Gıda krizi, yaklaşmakta olan bir problem olmaktan çıkıp hem küresel ölçekte hem de yerel ölçekte etkilerini hissettirmeye başladı. Atlanta’daki gıda ormanı, Tayvan’da kullanılmayan metro istasyonlarının yer altı çiftliklerine dönüştürülmesi, Plenty’nin yapay zeka destekli dikey çiftlikleri, ve gıda israfını engellemek adına artan yiyecekleri doğru kişilere ulaştıran mobil uygulamalar gıda kriziyle mücadelenin çoktan başladığını gösteriyordu. Bu alandaki bir başka dikkat çekici proje de Carla Rotenberg’in Redesign Everything Challenge’ın kazananlarından biri olan A Bite of Extinction oldu. Proje özellikle yok olmaya başlayan gıda çeşitliliğine dikkat çekiyor.
Madrid’in ulusal mutfak hafızası yok oluyor
Bu proje Madrid’de, gıda çeşitliliğindeki endişe verici düşüşe ve mutfak hafızasının kaybına odaklanıyor. Küreselleşmiş gıda ortamının yanı sıra hem kültürel tercihlerde hem de tarımsal tercihlerde homojenleşme eğilimlerini analiz ediyor. Dayanağı ise biyoçeşitliliğin mevcut gıda sistemimizi güçlendirecek temel faktörlerden biri olduğunu öne süren bilimsel araştırmalar.
Carla Rotenberg, projesini şöyle açıklıyor: “Ürünleri yetiştiren ve hazırlayan nüfusun yanı sıra, malzemeler de yok olmaya devam ettikçe, ulusal mutfak hafızası da aynı şekilde yok oluyor. Gıda endüstrisindeki farklı oyuncuları (bilim insanları, çiftçiler, aşçılar ve tüketiciler) birbirine bağlamak amacıyla tasarımı eyleme, değişime ve farkındalığa ilham vermek için kullanıyorum. Proje, Madrid’i yerel ürünler ve tatlarla yeniden buluşturmak, onları tarımsal araştırma dünyasına tanıtmak ve İspanyol gıda sistemini canlandırmak için terk edilmiş Legazpi Meyve ve Sebze Pazarı’nın bir buluşma ve komşuluk ruhuna dönüştürülmesi yoluyla somutlaştırılıyor.”
Redesign Everything Challenge’ın tüm kazananlarına buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: A Bite of Extinction