Yerel tarımsal atıklardan yapılan proje, özellikle Kaliforniya’nın Salinas bölgesindeki bir çiftçi topluluğunu hedef alıyor. Onları bölgenin gıda sistemlerini daha derinlemesine incelemeye ve potansiyelini göstermeye teşvik eden bir biyo-bölgesel katılım aracı rolü üstleniyor. Amacı, yerel olarak açığa çıkan gıda atıklarını uygun bir biyo-materyal haline getirmek. Proje, bölgedeki toplulukları etkileyen yerel sistemik sorunlara yanıt olarak yaratılmış bir biyo-tasarım aktivizmi niteliğinde. Colores del Rio, toplum katılımını ve insan-çevre ilişkisini vatandaş-bilim yoluyla birleştiriyor tasarımcıya göre.
Proje, gençleri su ve kara güvenliği konusunda katılımcı olmaya teşvik ediyor
Kaliforniya merkezli sanatçı, tasarımcı ve eğitimci Melissa Ortiz‘e göre genç nesil, kırmızı lahanadan oluşan bu benzersiz çevresel aracı kullanarak, su ve toprak koruyucuları rolüne bürünüyor. Bölgedeki insanlar, Colores del Rio’yu yakındaki bir su kütlesine daldırarak, PH seviyesine göre hangi renklerin ortaya çıktığını görebilir ve kirlilik olup olmadığını ve nihayetinde toplum için bir tehdit söz konusu olup olmadığını değerlendirebilirler. Ortiz’e göre bu biyo-tasarım, insanları yurttaş bilimi ve çevre adaletine aktif olarak katılmaya davet ederek yerel gıda atıklarına insanları ve ekosistemleri yenileyici ve destekleyici yeni bir hayat vermeye davet ediyor.
Colores del Rio projesi ilk olarak California College of the Arts’ta (CCA) bir Biodesign sınıfında filizlenmiş. O zamandan bu yana, Salinas’ta kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Xinampa ve Toro Dağı Lisesi’nin bilim bölümü ile bir iş birliğine dönüşmüş. Aynı zamanda Outsanding Social Critique kategorisinde Biodesign Challenge 2023 ödülünün sahibi olmuş.
Projenin detaylarına buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Melissa Ortiz