Satın aldı alıyor alacak derken kucağında lavabo ile birlikte Twitter binasına adım attığı gün, ortalığı dağıttığında temizliğe ihtiyaç olacağının sinyallerini verir gibiydi. Elon Musk öncesinde de eski çalışanlarının ifşalarıyla gündemden düşmeyen Twitter, Musk ile birlikte akışındaki içeriklerin doğasına benzer şekilde kaotik bir yapıya dönüşüyor.
Sansasyonel teknoloji girişimcisi, Twitter’ı resmen satın aldığı Ekim 2022’den bu yana – ki yönetimlerde ilk 100 günün muhasebesinin önemli olduğu düşünüldüğünde henüz üzerinden 100 gün bile geçmedi- reklamverenlerin platformdan göçü, ünlü isimlerin hesaplarını kapatarak platformu terk etmesi, toplu işten çıkarmalar, çalışanlarının grev ve protestoları ile yanlışlıkla işten çıkarılan insanların ertesi gün işe geri alınmasıyla sözlük anlamıyla baş döndüren bir performansa imza atıyor.
Musk’ın fitilini ateşlediği tartışmalardan bir diğeri de Twitter’da bulunan doğrulanmış hesaplara yönelik ‘mavi tik’ uygulamasıydı. Bu uygulamanın ödemeli hale geleceğinin açıklanmasının ardından abonelik seçenekleri ve detayları Twitter Blue’nun yeni logosu ile birlikte açıklık kazandı.
we’re baaaack! Twitter Blue is now available for $8/month on web or $11/month on iOS – we’ve made some upgrades and improvements 🧵 pic.twitter.com/uRMuwCSElb
— Twitter Blue (@TwitterBlue) December 12, 2022
İlk kez Kanada ve Avustralya’da Haziran 2021’de kullanıma sunulan Twitter Blue, kullanıcıların iletilerini düzenleyebildiği veya geri alabildiği bir dizi özelliği içeriyordu. O dönemde Twitter’ın mavi kuş logosu ile duyurulan Twitter Blue, yenilenen logosu ve değişen hizmet kapsamıyla birlikte yeniden kullanıma sunuldu.
Şirketler için sarı, bireysel hesaplar için mavi renkli tik ve siyasilerle sivil toplum kuruluşları gibi resmi hesaplar için etiketler olmak üzere 3 farklı onaylı hesap seçeneği sunan Twitter, ilerleyen dönemde devlet kurumları için gri tik uygulamasına başlayacağını açıkladı. Bunun yanı sıra platform önümüzdeki yıl tamamen reklamsız abonelik seçeneklerini de kullanıma açacak.
Basic Blue will have half the number of ads. We will offer a higher tier with no ads next year.
— Elon Musk (@elonmusk) December 13, 2022
İOS kullanıcılarını Apple’ın yüzde 30 oranındaki komisyon kesintisi nedeniyle aylık 11 dolara, diğer kullanıcıların ise 8 dolara satın alabileceği Twitter Blue üyeliği, kullanıcıların platformda daha çok öne çıkmasını, daha uzun videolar paylaşabilmelerini, iletilerini düzenleyebilmelerini, daha az reklam görmelerini ve platforma gelen yenilikleri diğer kullanıcılardan önce deneyimleyebilmelerini sağlayacak.
Musk, şirketin tasarımcılarını da kovmuş olabilir mi?
Uygulamanın kendisi ve detayları bugüne dek oldukça konuşuldu. Ancak dün itibarıyla uygulamanın kendisi dışında tartışılacak bir şey daha var: O da yenilenen logosu. Twitter’ın standart kurumsal kimliğinin dışında, parlak ve renkli; Twitter mavisi dışında mor, pembe gibi tonlar içeren, tipografide 80’ler retro rüzgarı estiren bir tasarıma sahip.
Twitter’ın minimal tarzından oldukça uzak görünen yeni logo, Reddit’te r/CrappyDesign (Korkunç Tasarım) başlığı altındaki yerini çoktan aldı. Twitter’da da tepki toplayan logo için kullanıcılar, Musk’ın şirketin tasarımcılarını da kovduğu imasında bulundu. Görünen o ki, içeriğiyle ilgili bir süredir gündemi meşgul eden Twitter Blue, henüz tasarımcısı bilinmeyen logosuyla konuşulmaya devam edecek.
Umm… So, he also fired all the designers? https://t.co/yRiAm3FNdI
— Jenni Olson is on Mastodon (@JenniOlsonSF) December 14, 2022
The new Twitter Blue logo
Generative Image AI:
“logo with word ‘blue’, the Twitter Bird logo, 80s porn production company, CorelDRAW clipart CD, LOL” pic.twitter.com/1yRgjCBhPO— Matt Navarra (@MattNavarra) December 13, 2022
Görseller: Twitter