Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giyilebilir Plastik Atık Tesisi

Giyilebilir Plastik Atık Tesisi

Vücut ısısından yararlanarak plastikleri yok eden yemek kurtlarını barındıran Inxect Suit adlı giysi tasarımıyla her insan ayaklı bir plastik atık tesisine dönüşebilir.

Çevreye verdikleri zararın toplam maliyeti kadar olmasa da, plastik atıkların geri dönüşümünü sağlamanın bol sıfırlı bir bedeli var. Sorunsuz çalışan bir tesis için tahmini olarak 600 bin dolar ila 4 milyon dolar arasında değişen bir bütçeye ihtiyaç bulunuyor. Ancak mimar Pavels Liepins’in Inxect Suit adlı tasarımıyla her insan ayaklı bir plastik atık tesisine dönüşebilir.

Inxect Suit, plastik atıkları yenilebilir proteinlere ayıran düşük karbon ayak izine sahip giyilebilir bir rejeneratif cihaz. İçinde insan vücut ısısıyla korunan plastik atıkları tüketen yemek kurdu kolonilerini barındırıyor. Protein açısından oldukça zengin olan yemek kurtları, toksik plastiği herhangi bir zarar görmeden yeme ve sindirme yeteneğine sahip. Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar 2019 yılında yürütülen bir çalışmada, yemek kurtlarının vücutlarında herhangi bir toksik bileşen depolamadan plastikleri güvenli bir şekilde yeme ve sindirme yeteneğine sahip olduğunu buldular. Diğer bir ifadeyle söz konusu iki özellik yemek kurtlarını hem sürdürülebilirliği en yüksek protein kaynakları hem de hızla büyüyen plastik atık sorunu için ideal bir çözüm kaynağı haline getiriyor.

 

İnsan vücudunu bir enerji santrali olarak kullanan Inxect Suit’te, giysinin önüne entegre edilmiş bir teraryumun içinde yer alan yemek kurtları insan vücudunun sağladığı ısı ve nemi kullanarak plastikleri parçalıyorlar. Ortam ısısı, nem ve CO2 seviyeleri sensörlerle sürekli olarak ölçülüyor. Yemek kurtlarına gerekli ortam ısısını sağlamak için bu aşamada giysiyi giyen kişinin hareket etmesi gerekiyor. Plastik atıkları tüketen kurtlar, sürecin sonunda biyoplastik üretiminde de kullanılabilecek etkili gübre ve ham biyomalzemeler açığa çıkarıyorlar. Rejeneratif giysi, ısı kaybını önlemesi için koyun yünü ile kaplanmış kapalı bir PVC membrandan (su geçirmeyen bir materyal) oluşuyor.

Inxect Suit’in ilk prototipi Kasım 2020’de Faroe Adaları’nda test edildi. İnsan emisyonuyla çalışan 200 gram yemek kurdu, saatte 3-5 miligram polistireni (petrolden elde edilen bir plastik türevi) parçaladı. Test sonuçlarına göre 100 yemek kurdu bir günde 39 miligram polistireni parçalayabilir. Liepins’in bu çalışması Design Educates Award’da ‘Universal Design’ kategorisinde Gümüş Ödül’e layık görüldü.

Görseller: Inxect, Instagram, Vimeo/Pavels Liepins