Pazarlama ve iletişim alanında dünyanın en prestijli reklamcılık yarışmaları arasında gösterilen Effie’nin Türkiye ayağı olan Effie Türkiye Reklam Etkinliği yarışması, 2005 yılından bu yana sektördeki en değerli işleri ödüllendirmesinin yanı sıra reklamcılık sektörünün içinde olan ve bu sektöre ilgi duyan herkes için bir bilgi kaynağı. Sonuç odaklı kampanyaları ödüllendiren Effie, sadece yaratıcılığa değil aynı zamanda bütünsel olarak iletişimin işe yaramış olmasına ve raporlanabilirliğine bakıyor.
Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından organize edilden Effie Türkiye, bu birikimi pazarlama ve reklam sektörü profesyonelleri için bir eğitim platformu olarak tasarlanan Effie Studio’ya taşıyarak kampanya süreçleri hakkında kısa ve doyurucu sohbetler sunuyor. Marka, ajans, araştırmacı ve PR yetkililerinden oluşan ekiplerin bu videolarda yer almaları bulundukları kurumların başarılarının yanı sıra kişisel başarılarını da paylaşmasına imkan tanıyor.
Opet’in kadınlara istihdam yaratan projesinin başarı öyküsü
Effie’de ödül alan işlerin, verinin ve araştırmanın konuşulduğu kanalın on altıncı programında, VMLY&R İstanbul Genel Müdürü Burcu Kurtuluş ve Opet Marka Müdürü Mehmet Alpinanç moderetörlüğünü Bigumigu’nun Eş-Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği programa konuk oldu.
Opet’in Kadın Gücü projesi 2018 yılında başlamış olsa da markanın sorumlu marka olma hedefleri doğrultusunda adımlarını çok daha önceden attığı bir iş. Bir dönüşüm projesi olan Kadın Gücü, kadınların çalışmadığı alanlarda onlara daha fazla görünürlük kazandırmayı hedefliyor. Projenin böylesine büyük hedefleri olması bu konuda yapılan iletişimin de önemini ortaya koyuyor. Kampanya da kadın çalışanlara ve toplumun geri kalanına bu alanda çalışabileceğinin mesajını verirken markanın kimliğine işleyen duruma ve öncü ruhuna dikkat çekiyor.
Hazırlanan ilk reklam filminde Opet akaryakıt satış yetkilisi ön plana çıkarılarak kadınların mesajı daha rahat ve açık bir şekilde alması sağlanıyor. Opet’in kadına karşı pozitif tutumu tüm yönleriyle anlatılıyor. Kampanyada bu alanda çalışan bir kadın çalışanın olması çağrı yapılan kitleye mesajı iletmeyi kolaylaştırıyor.
Mehmet Alpinanç, markanın yaptığı işte ve iletişiminde samimi olmasının önemli olduğunu vurguluyor. Halihazırda Türkiye’nin 77 kentinde Opet istasyonlarında kadın akaryakıt yetkilileri çalışıyor. Neredeyse tüm ülkeye yayılan bu sonuç şirketin yaptığı işin arkasında durmasının en somut göstergesi oluyor. Market tarafında kadın çalışan sayısı ikiye katlanırken ön bölümde akaryakıt bölümünde çalışan sayısı 32 kat artış göstermiş. Alpinanç, proje başlamadan önce bu alanda çalışan sayısı 30’a yakın olduğunun altını çiziyor.
Kadın Gücü kampanyası büyük bir istihdam sağlamasının yanı sıra hala büyüyerek devam eden bir proje. Ayrıca Effie’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde ödül kazanan ilk iş olma özelliğini taşıyor.
Ödüllü kampanyaların yaratıcıları, markaları, katkıda bulunanlarıyla sohbetler
Effie Studio YouTube kanalında pazarlama ve reklam sektöründe çalışmak, iletişimci, araştırmacı olmak isteyen herkes ödüllü kampanyaları yaratıcılarından, marka sahiplerinden, araştırma şirketlerinden, medya ajanslarından kısacası tüm paydaşlardan dinleme ve öğrenme fırsatı yakalıyor.
Effie Studio’nun YouTube kanalındaki içeriklerde; reklamverenlerin, reklam, medya ajanslarının, araştırma şirketlerinin, PR ajanslarının Effie ödülü kazanmış kampanyaları masaya yatırılıyor. Moderetörlüğünü Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği içeriklerde kampanyanın süreçleri hakkında detaylı bilgiler ve içgörüler paylaşılıyor.
Effie Studio’nun YouTube kanalında paylaşılan videolarla sektör içi iletişimin güçlendirilmesi amaçlanırken sektörün geleceği olan üniversite öğrencilerine de fayda sağlanması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemlerde Effie Studio’da, Effie kazanan işlere ek olarak yeni eğitici içerikler hazırlanması, canlı yayınlar ve etkinlikler gerçekleştirilmesi de planlanıyor.
Görsel: YouTube