Pazarlama ve iletişim alanında dünyanın en prestijli reklamcılık yarışmaları arasında gösterilen Effie’nin Türkiye ayağı olan Effie Türkiye Reklam Etkinliği yarışması, 2005 yılından bu yana sektördeki en değerli işleri ödüllendirmesinin yanı sıra reklamcılık sektörünün içinde olan ve bu sektöre ilgi duyan herkes için bir bilgi kaynağı. Sonuç odaklı kampanyaları ödüllendiren Effie, sadece yaratıcılığa değil aynı zamanda bütünsel olarak iletişimin işe yaramış olmasına ve raporlanabilirliğine bakıyor.
Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından organize edilden Effie Türkiye, bu birikimi pazarlama ve reklam sektörü profesyonelleri için bir eğitim platformu olarak tasarlanan Effie Studio’ya taşıyarak kampanya süreçleri hakkında kısa ve doyurucu sohbetler sunuyor. Marka, ajans, araştırmacı ve PR yetkililerinden oluşan ekiplerin bu videolarda yer almaları bulundukları kurumların başarılarının yanı sıra kişisel başarılarını da paylaşmasına imkan tanıyor.
“Bu Benim Masalım” Cornetto’yu hangi noktaya taşıdı?
Effie’de ödül alan işlerin, verinin ve araştırmanın konuşulduğu kanalın onuncu programında, Unilever’in Dondurma Kategorisi Pazarlamadan Sorumlu Direktör Eser Lapanta, Medina Turgul DDB Yönetici Strateji Direktörü Berkant Avcı ve Yönetici Yaratıcı Yönetmen Ertuğ Tuğalan moderetörlüğünü Bigumigu’nun Eş-Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği programa konuk oldu.
Cornetto için konuşmak gerekirse markanın ve ürünün oturduğu zemin bir süredir aşk üzerine. Ancak son yıllarda yazın gelişini kutlayan Cornetto reklamlarının ötesinde kendini yenileyen içeriğini kuvvetlendiren işler görüyoruz. Bu Benim Masalım kampanyası da son yıllardaki bu örneklerden biri.
Medina Turgul DDB’den Berkan Avcı ve Ertuğ Tuğalan kampanyanın ortaya çıkış sürecine değinirken markanın kendisini konumlandırdığı bu alana ve buradaki değişime ve dönüşüme dikkat çekerek markanın aşkı sahiplenme konseptini nasıl yeni bir noktaya evirdiklerini paylaşıyor.
Berkant Avcı, aşka dair yaklaşımında toplumsal cinsiyete dayalı rolleri sorgulayan bir neslin (Z jenerasyonu) yetiştiğini ve küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de genç nesilde konulara bakış açısında cinsiyete dayalı olmayan, yargılardan arınmış bir durum söz konusu olduğunu söylüyor.
Özellikle insanların kendilerini ifade ettikleri sosyal medya uygulamalarında bu durumun örneklerini görmek mümkün. Bu örnekler ilk mesajı kimin atacağından evlenme teklifinin kimin yapacağına kadar uzanan bir yoldan bahsediyoruz.
Masalları ters düz etme konusu açıldığında söz Ertuğ Tuğalan’a geçiyor. Masallardaki klişeleri tersine çeviren Bu Benim Masalım kampanyası, özellikle konu sürekli kendini yenileyen, hızla değişim içinde olan bir jenerasyon olunca gündemi, pazarı ve tüketici takip etmenin ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor. Eser Lapanta, geçmiş yıllardaki başarılı işlerine rağmen her yıl üzerine koyarak ilerlemenin sırrını her yıl aralıksız araştırmaya dayandırıyor.
Tabii ki reklamda özellikle bu kuşakta her kesime dokunan bir ismin (Aleyna Tilki) yer alması filmin başarısına da etki ediyor. Sosyal medyada alınan geri dönüşler bu kampanyanın başarıya ulaştığını gösteren en büyük etken. Sosyal medyadaki etkisinin ve verilerle desteklenen başarısının ardından Effie ödülü de kazanan kampanya süreci kendi açısından taçlandırmış oluyor.
Ödüllü kampanyaların yaratıcıları, markaları, katkıda bulunanlarıyla sohbetler
Effie Studio YouTube kanalında pazarlama ve reklam sektöründe çalışmak, iletişimci, araştırmacı olmak isteyen herkes ödüllü kampanyaları yaratıcılarından, marka sahiplerinden, araştırma şirketlerinden, medya ajanslarından kısacası tüm paydaşlardan dinleme ve öğrenme fırsatı yakalıyor.
Effie Studio’nun YouTube kanalındaki içeriklerde; reklamverenlerin, reklam, medya ajanslarının, araştırma şirketlerinin, PR ajanslarının Effie ödülü kazanmış kampanyaları masaya yatırılıyor. Moderetörlüğünü Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği içeriklerde kampanyanın süreçleri hakkında detaylı bilgiler ve içgörüler paylaşılıyor.
Effie Studio’nun YouTube kanalında paylaşılan videolarla sektör içi iletişimin güçlendirilmesi amaçlanırken sektörün geleceği olan üniversite öğrencilerine de fayda sağlanması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemlerde Effie Studio’da, Effie kazanan işlere ek olarak yeni eğitici içerikler hazırlanması, canlı yayınlar ve etkinlikler gerçekleştirilmesi de planlanıyor.
Görsel: YouTube