Mimari yapılar kentin hafızasını ve kimliğini oluşturan ögeler arasında. Evler, ofisler, hanlar, ibadethaneler, köprüler ve kent içindeki diğer tüm yapılar bulunduğu bölgenin estetik anlayışını yansıtırken yapıldığı dönemdeki toplumun yapısı hakkında bilgi, sosyo-ekonomik koşullar, teknolojik ve kültürel gelişme gibi birçok veriye de ulaşmamıza yardımcı oluyor. Bir apartmanın dış cephesini oluşturan pencereler, kapılar, dış mimaride farklı malzemeler ve tekniklerle oluşturulan işlemeler ya da mozaikler ve tabii ki balkonlar da kentin geçmişi ve değerleri hakkında bilgi veren küçük ipuçları arasında.
Yaşar Üniversitesi’nin bilimsel araştırma projesi, Mimari Mirası Deneyimlemek için Etkileşimli Dijital Sergiler: Ankara Balkon Korkulukları Örneği (1950-1975), mimari yapı bileşenlerinin kaydını tutup interaktif bir sergiye dönüştürürken kentin hafızasına ışık tutuyor.
Mimari yapı bileşenlerinin kaydını tutan ve kolektif bellek üzerindeki etkisini vurgulayan proje
Bir arşiv niteliği kazanan proje, Ankara apartmanları balkon korkularının fotoğrafların oluşan bir koleksiyon. Kentte 1950 ile 1975 yılları arasında inşa edilen yaklaşık 1800 apartmanın yer aldığı araştırmada, Ankara’nın Çankaya ilçesindeki 41 mahalleye odaklanılıyor. Seçilen mahalledeki sokaklar analiz edilerek buradaki balkon korkulukları kayda alınıyor. Proje bir fotoğraf arşivi sunmasının yanı sıra bu korkulukların çizimlerini de içeriyor.
Yukarı Bahçelievler Mah., 74 Sokak, Mekan Apt., no: 1, 104.12.1961, İnşaat Müh. Enver ÇOĞ pic.twitter.com/fSijG87amm
— Ankara Balkon Korkulukları (@ankarabalkonlar) December 30, 2021
Balkon korkulukları mimari yapıda cepheye bir hareketlilik kazandırma ve estetik bir yaklaşım sunma amacıyla uygulanan basit bir işlem. Bununla birlikte yapının mimarisinden ustasına, dönemin koşullarından çevredeki diğer yapıların durumuna göre değişebilen ve çeşitlenebilen görsel bir faktör.
Proje için açılan internet sitesinde katalogda yer alan tüm apartmanların verisine, görsellerine ve harita üzerindeki yerlerine ulaşılabiliyor. Bununla birlikte mimarlardan metal ustalarına, akademisyenlerden işverenlere kadar birçok isimle gerçekleştirilen kısa röportajlar sitede yer alıyor. YouTube dışında bilimsel araştırma projesi için açılan Instagram ve Twitter hesaplarında da bu kısa röportajlara ulaşmak mümkün. Balkon korkuluklarının fotoğraflarını ve çizimlerini de içeren sosyal medya hesapları, mimari yapı bileşenleri verilerinin kaydını tutmaya katkıda bulunuyor.
Ankara Balkon Korkulukları Örneği (1950-1975) bilimsel araştırma projesi, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav koordinatörlüğünde yönetildi. Araştırmada yer alan ve katkıda bulunan diğer isimlere, proje hakkında kapsamlı bilgiye ve dijital arşive bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Intagram