Bir çoğumuzun vazgeçilmez sosyal etki ölçümleme aracı olan Klout, Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya mecralardaki paylaşımlarımızı belli veriler doğrultusunda hesaplayarak, insanları ne derece etkilediğimizi puan türünde bizlere gösteriyor. Klout haricinde PeerIndex ve Kred de social influence (sosyal etki) puanımızı görebileceğimiz farklı niteliklere sahip diğer iki site. (Daha önceki haberlerimizde Klout, PeerIndex ve Kred'ten bahsettiğimizi bu vesileyle hatırlatayım.)
Peki bu siteler hayatımıza girdi gireli sosyal mecra kullanımımız nasıl etkilendi? Özellikle Klout'un yaygınlaşmasından sonra, Twitter'da çok daha fazla 'rahatsız edici' ve kimilerine göre 'gereksiz' tweetler görür olmadık mı?
İşte bu sorulara Tom Scott'un hazırladığı Klouchebag çok sert bir cevap veriyor ve Twitter'da kullanıcıların ne kadar çene çalıp, çevreye rahatsızlık verdiklerini bizlere gösteriyor! 🙂
*Bir Klouchebag videosunda tesadüfen denk geldiğim @KimKardishian örneği 🙂
Klouchebag'deki sistemin tweet filtrelemesi ve puan grafiği ise şu şekilde hazırlanmış:
Öfke: Hiddetli ve küfürlü tweet atanlar.
Retweet: Sürekli retweet edenler, retweet'i olmayanlar ya da 'lütfen bunu retweet edin' diyenler.
Sosyal Uygulama: Gittiği heryerde check-in olanlar.
Düzgün İngilizce Kullanımı: Büyük küçük harflere dikkat etmeyenler. Devamlı OMG!! tarzında ünlemli ve kısaltmalı tweet atanlar.
Klouchbag'i ben çok eğlenceli buldum 🙂 Ayrıca sosyal medyaki kirliliğe de önemli atıflarda bulunduğundan dikkate alınmalı diye düşünüyorum…
Ladygaga'nın Klouchebag skorunu deşifre ederek (bu sefer bilinçli) yazımı bitiriyorum 🙂