Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Otomatların Her Şeyi Yapabildiği Distopik Bir Dünya: Change Return

Otomatların Her Şeyi Yapabildiği Distopik Bir Dünya: Change Return

Change Return, otomatların sağlık ve güvenlik hizmeti sunduğu distopik bir dünyada sistemin açığını bulan bir adamın hikayesini işliyor.

Bir otomat makinesi yiyecek ve içecek vermek dışında neler yapabilir? Yaraları iyileştirip suçluları yakalamak için silah temin edebilir mi? Güvenlik ve sağlık hizmetlerinin otomatlara devredildiği distopik bir yer altı şehrindeki bir adamın hikayesini anlatan animasyon film Change Return teknolojinin insanlığa hizmet edip etmediğini sorgularken insan, hayvan ve makine arasındaki etkileşimi ele alıyor.

Distopik yer altı şehrinde sistemin açığını bulan adam

Yönetmen Robert Findlay, havada süzülen gülen yüzlü robotların hizmet verdiği distopik bir dünyayı canlandırıyor. Yer altı dünyasında uçan robotların egemen olduğu sistemin açığını bulan yoksul bir adamın hikayesini işliyor. Wall-E evreninden Buy n Large şirketinin düzenine benzeyen bu dünyada hayatta kalmak için mücadele etmek ve sisteminin dışına çıkmamak gerekiyor. Ancak filmin kahramanı kurnazca ucuz yemeğe ulaşmanın yolunu bulunca işler değişiyor.

Yer altında yaşayan yoksul adam başını beladan kurtarmaya çalışırken hem kendisini hem de yanındaki domuzu hayatta tutmaya çalışıyor. Bu evrende otomatların sağladıklarıysa hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Etrafta süzülen güler yüzlü robotların insanlara ne kadar yardımcı olduğu ve hizmet ettiği de bir soru işareti olarak kalıyor.

“Hayvanlar otomat kullanabilir mi?” sorusundan ortaya çıkan hikaye

Robert Findlay şehirlere adapte olan hayvanlarla ilgili makaleler okurken bu fikrin aklına geldiğini belirtiyor. Bir hayvanın otomat kullanıp kullanamayacağını merak etmeye başladığını söyleyen yönetmen bu fikirden yola çıkarak Change Return filminin senaryosunu yazıyor.

Beş dakikalık animasyon film insanlarla makineler arasında etkileşimin nereye kadar gidebileceğini sorgulatıyor. Öte yandan izleyiciye bu distopik dünyanın çok da uzak olmadığını hissettiriyor. İngiliz yönetmen, animasyon sanatçısı ve tasarımcı Robert Findlay şimdilerle yeni kısa filminin ön hazırlıklarını yapıyor. Yönetmenin diğer işlerine incelemek için internet sitesine, Vimeo ve Instagram hesaplarına göz atabilirsiniz.

Künye

Yönetmen: Robert Findlay
Ses Mühendisi: Andrew Findlay

Görsel: Vimeo, Robert Findlay