Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gazileri Temsil Eden 40 Bin Minyatür Asker Figürü

Gazileri Temsil Eden 40 Bin Minyatür Asker Figürü

Help for Heroes için hazırlanan 40 bin asker figürü Birleşik Krallık'ta son 20 yılda yaralanmalar nedeniyle askerden dönmek zorunda kalan insanların çarpıcı sayısını ortaya koyuyor.

Çoğu insan çocukluğunda yeşil renkli minik asker seti oyuncakları görmüş oynamıştır. Plastikten üretilen bu oyuncaklarda tanklar, cipler, uçaklar, gemiler ve ellerinde silahlarıyla farklı pozisyonda askerler bulunur. Karşılıklı dizilen bu askerler hayal gücünün etkisiyle hareketlenir ve çocukların çıkardıkları ateş sesleri ile bir bir düşer. En nihayetinde bir taraf kazanır oyuncaklar toplanır tekrar kutusuna konur. Ancak gerçek hayattaki durum çocukların hayal dünyası kadar saf ve zararsız değildir. Gerçek hayatlarında asker olan insanların çoğu oyunlarda olduğu gibi sağlıklı bir şekilde ülkelerine dönemiyor. Askerlerin yaşadıkları fiziksel ve psikolojik sağlık sorunları bir ömür boyu onların peşini bırakmıyor.

Birleşik Krallık’ta askerlerin yüzde 70’i sivil hayata geçişlerinde sorun yaşıyor

McCann London, Birleşik Krallık’ın yardım kurumu Help for Heroes için tasarladığı 40 bin küçük figür ile çarpıcı bir istatistiğe dikkat çekiyor. Son 20 yılda 40 bin kişi yaralanma nedeniyle İngiliz ordusundan ayrılmak durumunda kaldı ve bu sayı her geçen gün artıyor. Ayrılanların birçoğu sivil hayata tutunmak için oldukça mücadele ederken kaybettikleri uzuvları ve psikolojik yıpranmalar sebebiyle oldukça zorlanıyor. Help for Heroes tarafından 19-30 Ağustos tarihleri arasında yapılan çevrimiçi bir ankete göre görev dönüşü boşluğa düşen askerlerin yüzde 70’i sivil hayata geçişlerinin olumsuz bir deneyim olduğunu ifade ediyor.

Manchester şehrinde bulunan Arndale Centre’da “40.000 Strong” ismiyle sergilenen ve aynı zamanda çevrimiçi bir kampanya olması amacıyla üretilen figürler Hack 50 girişiminin bir parçası olarak Facebook iş birliği ile hazırlandı. 3B baskı ile hazırlanan figürler yapılan iş birliklerinin ve teknolojinin gücünü göstermesinin yanı sıra, askerlerin dayanılması zor acılar yaşadığı zamanların temsili niteliğinde.

40 bin asker figürü tenis kortunun üçte birini kaplıyor

Yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastikten üretilen askerlerin her biri yaklaşık olarak 4 santimetre uzunluğunda. İnce detayları sahip oyuncak askerlerin modelleri gerçek hayattaki yaralı gazilere dayanıyor. figürlerin bazılarında sivil kıyafetler yer alırken aralarında uzuvları eksik, protez kulanan veya tekerlekli sandalyede kullanan askerler bulunuyor. Farklı geçmişlere sahip bu askerlerin hikayelerine ise Help for Heroes internet sitesinde yer veriliyor.

McCann direktörü Mike Oughton figürlerin birleştirildiğinde bir tenis kortunun üçte birini kapladığını ifade ediyor. Oughton, sayıları bu kadar fazla olan insanları dikkat çekici ve düşündürücü bir şekilde sunarak halkı harekete geçirmek istediklerini söylüyor. Böylelikle klasik oyuncak asker motifini temel alarak silahlarını bırakmış eski askerlerin heykelciklerini ortaya çıkıyor.

Help for Heroes gazilere fon yaratarak onlara destek olmaya çalışıyor

Gazileri destekleme konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek isteyen proje, sergilendiği alanda ve internet sitesinde 5 sterlin bağış karşılığında figürleri satarak yardım kurumu Help for Heroes için fon yaratıyor. Sivil hayata geçen yaralı askerlerin ihtiyaç duyduğu her türlü yarımı alma hakkında sahip olduğunu savunan proje, hayatlarında yeni bir sayfa açmak ve hayatın olağan akışına uyum sağlamak isteyen askerlerin destekçisi olmaya devam edecek.

Yeşil renkli minik asker setleri ile hazırlanan bir diğer yaratıcı iş ise 2014 yılında Kickstarter’da fonlanan “Yoga Joes” isimli yoga yapan askerlerin bulunduğu set. Dan Abramson tarafından yaratılan seri 9 farklı ikonik yoga pozunda duran farklı renkteki askerlerden oluşuyor. “Here to keep the inner peace” (iç huzurunuzu korumak için burada) sloganıyla sunulan bu set erkekleri yogaya çekmek için üretilen bir yaratıcı fikir olmasının yanı sıra savaşa karşı duruşuyla tüm insanlığa bir mesaj veriyordu.

Künye

Müşteri: Help for Heroes
Pazarlama Müdürü: Beth Miles
Kıdemli Kampanya Müdürü: Lexi Short
Ajans: McCann London
CCO: Rob Doubal, Laurence Thomson
Yaratıcı Yönetmen: Mike Oughton
Planlama: Elliot Lee, Rory Peyton-Jones, Jessica Rees, Nico Laudrup, Elin Enstrom
Yaratıcılar: Rebecca Priest, Emily Parker
Sanat Başkanı: Dan Howarth
Tasarım: Angelika Juszczyk, August Campbell
Kıdemli Proje Müdürü: Paul Gillespie
Prodüksiyon Şirketi (Film): Eight Engines
Facebook Grup Başkanı: KJ Weir

Görsel: Help for Heroes, Muse by Clio