Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
GDO’lu Yem ve Hormon Kullanmayan Çiftliklerden Ben & Jerry’s’in Dondurmalarına [B Corp Summit 2019]

GDO’lu Yem ve Hormon Kullanmayan Çiftliklerden Ben & Jerry’s’in Dondurmalarına [B Corp Summit 2019]

Sosyal açıdan sorumlu şirketler arasında bulunan Ben & Jerry's müşterilerine karşı aldığı şeffaf tutum, üreticilerini savunmak amacıyla benimsediği adil ticaret anlayışı gibi misyonları sayesinde 2012 yılından bu yana B Corp sertifikasına sahip.

Ekonomi için pozitif bir değişim sağlamayı amaçlayan ve sürdürülebilir çalışma anlayışı benimseyen B Corp, topluluğa katılmak isteyen şirketler için bir dizi ön koşul sunuyor. Kamusal şeffaflık, çalışanlar, yerel ekonomi, toplumsal ve ekolojik performanslar gibi alanlarda belli bir değer standartlarını aşan şirketler B Corp sertifikası alabiliyor. B Lab ise bünyesinde bulunan B Corp şirketlerinin faaliyetlerini analiz ediyor.

Sertifika alıp B Corp topluluğunun parçası olan şirketler başarı kriterlerini yeniden tanımlıyor. Finansal ve finansal olmayan değerlerini sürdürülebilir şekilde düzenleyen şirketler markalarının değerini arttırırken dünya için en iyisini yapmak amacıyla yarışıyor.

Bigumigu olarak Amsterdam’da gerçekleşen B Corp Summit hakkında haberlerimizi ve Instagram hesabımız üzerinden paylaşımlarımızı sürdürüyoruz. Zirvede gerçekleşen oturumları ve toplantıları anlık olarak paylaşmayı sürdürürken B Corp sertifikasına sahip şirketlerden bazılarını yakın mercek altına alıyoruz. Geçtiğimiz gün açık hava spor malzemeleri üreticisi Patagonia’nın ve dünyanın ilk etik akıllı telefonu olarak adından söz ettiren Fairphone’un nasıl B Corp şirketleri arasına girdiğini incelemiştik. B Corp yolculuğunu inceleyeceğimiz şirketlerden bir diğeri 2012 yılından bu yana B Corp sertifikasına sahip Ben & Jerry’s.

Ben & Jerry’s B Corp sertifikası alan ilk tek mülkiyete bağlı şirket

Ben & Jerry’s dondurma, dondurulmuş yoğurt ve sorbe üretimi yapan bir şirket. 1978 yılında Vermont ABD’de kurulan Ben & Jerry’s 2000 yılında Unilever’e satıldı. Ben & Jerry’s ürünleri ABD’de ve seçili 35 ülkede süpermarketler, marketler ve Ben & Jerry’s mağaza ve restoranlarında satılıyor.

Şirket genel misyonunu ellerinden gelen en iyisini yapmak, ekonomik olarak sürdürülebilir olmak ve aynı zamanda yeni ekonomik modelleri geliştirmek için sosyal bir değişim yaratmak olarak görüyor. Yerel, ulusal ve uluslararası toplulukların insanı ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen, adaletsizliği gidermeyi amaçlayan sosyal bir misyonu da benimsiyor. Şirket topluluğun yaşam kalitesini ürün ve finansal hedefler ile birleştirilebilir olduğunu savunuyor.Marka ekonomik hedeflerine gösterdiği önem kadar sosyal misyonuna da değer veriyor. 1988 yılından bu yana bu iki olguya eşit derece önem gösteren ilk şirketlerden biri olan Ben & Jerry’s o zamandan bu yana birleştirici ilke ve kriterlere sahip. B Corp sertifikası elde etmek için gerekli standartları geçmişten bu yana kendi misyonu olarak da sürdürdüğünü ifade eden şirket, B Corp sertifikası alan ilk tek mülkiyete bağlı şirket konumunda bulunuyor.

Ben & Jerry’s üretimde sağlıksız kaynaklara yer vermiyor

İddialı sürdürülebilirlik hedefi bulunan B Lab’in amaçları ve hedefleri Unilever tarafından da benimseniyor. Sosyal açıdan sorumlu işletmeleri destekleyen Unilever Ben & Jerry’s için de aynı misyonu benimsiyor.

Aile çiftliklerinden aldıkları sütü kullanan şirket, ürün aldığı ineklerde sentetik büyüme hormonu “rBGH” olmamasına dikkat ediyor. Bu hormon ineğin doğum sonrasında yavrusu için daha fazla süt oluşturmasına izin veren “somatotropin” hormonunun yerine geçiyor. Pastörize süt firmalarının çıkar amaçları için kullanımına izin verdikleri bu yapay hormon ineklerde birçok hastalığa yol açıyor. 2013 yılında kullandığı tüm ürünlerin GDO dışı kaynaklardan üretilerek hazırlandığını bildiren şirket, GDO etiketleme mevzuatını destekliyor. Müşterilerin aldıkları ürünlerde ne olduğunu bilme hakkında sahip olduğunu savunarak daha saydam bir şirket olma düsturunu benimsiyor.Bunun yanı sıra “Fair Trade” (Adil Ticaret) hareketini destekleyerek çiftçilerin hayat standartlarını iyileştirmesi için taahhütte bulunuyor. Bu durum toplulukları güçlendirirken çevreyi koruma konusunda da büyük bir etkiye sebep oluyor.

Ben & Jerry’s tek kullanımlık plastik ürünleri kaldıracak

Şirketin gelecek hedefleri arasında tek kullanımlık plastik pipetleri ve kaşıkları kaldırmak bulunuyor. Dünya üzerindeki 600’den fazla mağazasında 2020 sonuna kadar tek kullanımlık plastik malzemelerin kaldıracağını taahhüt eden Ben & Jerry’s, 2018 yılından bu yana plastik pipetleri kaldırmak için çalışmalar yürüyor. Şirket 2020 yılı sonunda plastik bardakları, dondurma kaplarını ve kapaklarını sürdürülebilir alternatif bir malzeme ile değiştirmeyi planlıyor.

Şirket içi sürdürülebilir planların benimsenmesi, müşterileri karşı şeffaf duruşu, ürün temininde ve tedariğinde yapılan sağlıklı seçimler sonucunda şirket 2012 yılında B Corp sertifikası aldı. 2012 yılında 86,7 puan ile sertifikaya sahip olan Ben & Jerry’s 2014 yılında bu puanını 101,2’ye yükseltti. Şirketin güncel genel puanı ise 110. Şirket bu puanın 44,1’ini “topluluk”, 27’sini “işçiler”, 22,2’sini “çevre” ve 16,7’sini “yönetim” kategorisinden toplamış.Başarılı bir iş yapmanın tanımını tüm paydaşlar için değer yaratmak olarak gören Ben & Jerry’s, bu sosyal misyon doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Görsel: Ben & Jerry’s


Zorlu Holding’in katkılarıyla Bigumigu ve imece işbirliğiyle iş yaşamındaki değişim hareketini B Corp Summit’ten aktarıyoruz.

Tüm B Corp 2019 içeriklerimiz için tıklayın.