Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kent Sakinleri İçin Gıda Ormanı

Kent Sakinleri İçin Gıda Ormanı

Atlanta yönetimi, bölgenin karşılanamayan taze sebze meyve ihtiyacına çözüm getirmek amacıyla gıda ormanı kurdu.

İklim değişikliği nedeniyle sık yaşanan kuraklık ve sel gibi aşırı hava olayları, nüfus artışı ve bu nedenlerle arz ve talep durumunda yaşanan dengesizlikler tüm dünyayı gıda krizine sürüklüyor. Ülkemizde buna bir de ekonomik krizi, kentlerde aracılar nedeniyle her daim yüksek olan fiyatları, çiftçiyi üretmek yerine adeta tarımı bırakmaya zorlayan etkenleri, tarım ilaçları ve GDO nedeniyle gıdaya olan güvensizliğimizi ekleyebiliriz. Hâl böyleyken evde yetiştiricilik ve kent bahçeciliği gibi eğilimler de giderek yükseliyor. Öte yandan artan nüfusun yeterli gıdayı alabilmesi için alternatifler aranıyor. Örneğin IKEA, kendi araştırma ve inovasyon laboratuvarı Space10’de; böcek larvalarından burger köftesi ve yosundan ekmek yaparak geleceğin fast food yiyeceklerini araştırıyor. Atlanta’nın gıda erişimi için aldığı yerel çaplı önlem ise “yerelde kendi kendine yetebilir hale gelmenin” küresel çapta dikkate alınması gereken bir konu olduğuna işaret ediyor. Bu önlemin adı da gıda ormanı!

Atlanta, kent sakinlerinin gıda ihtiyacını güvence altına almayı hedefliyor

Atlanta, ABD’nin Georgia eyaletinin en büyük kenti ve başkenti. Geçtiğimiz ay yerel yönetim, kent sakinlerinin gıda ihtiyacını güvence altına almak için önemli bir adım attı. Kentin güneydoğusunda yer alan yedi dönümlük bir alan artık kent sakinleri için gıda güvencesi sağlamak üzere taze meyve, sebze, ot ve kabuklu yemiş yetiştirmeye ayrılacak. Bu ormanın ülkedeki en büyük gıda ormanı olacağı öngörülüyor.

Neden standart tarım değil de gıda ormanı?

Gıda ormanları tarım alanları ve bahçelere göre çok katmanlı ürün alınabilen ortamlar. Büyük ağaçlar, küçük ağaçlar, çalılar, yer örtüleri, asmalar, mantarlar ve yer altında yetişenler olmak üzere farklı türde ürün alınabiliyor. Gıda ormanı projesini yürüten kar amacı gütmeyen kuruluş Trees Atlanta amacın, ormanları taklit etmek ve yedi katmanın hepsinde de verimli şeyler yetiştirebilmek olduğunu vurguluyor.

Özellikle ormanlık alanın yakınında yer alan Lakewood-Browns Mill, gıdaya erişmekte zorluk çeken ve gıda çölü olarak adlandırılan bir bölge. Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms’ın One Atlanta ofisi, uzun zamandır taze gıdalara erişimi artırarak ve daha esnek gıda sistemleri geliştirerek kentte gıda sıkıntısına son vermeye çalışıyor. Yeni gıda ormanı sayesinde Lakewood-Browns Mill bölge halkının yüzde 85’i 2021 yılına kadar yarım mil taze yiyeceğe kavuşacak.

Atlanta’daki bu gıda ormanı bir ilk değil. Seattle ve Bloomington’da da bu türden insan eliyle yaratılmış gıda ormanları yer alıyor. Ancak Atlanta’daki gıda ormanı, gıda çölleşmesi karşısında çare olması için yaratılan ilk gıda ormanı.

Trees Atlanta ve Gıda Ormanı Dostları grubu, şehir ormancılığı ve tarım teknikleri konusunda aylık eğitim toplantıları düzenleyerek bölge halkını eğitiyor. Bölge halkı her toplantının ardından, öğrendiği bilgilerle gıda ormanına uygulamalı olarak katkıda bulunuyor.

Herkes ağaçlardan istediği meyveyi toplayabiliyor ancak bahçe kısmı için küçük bir kural var. Bahçeden ürün toplamak isteyen kişinin yönetimden izin istemesi gerekiyor. Bunun nedeni de henüz toplanmaya hazır olmayan ürünlerin yerinde kalmasını sağlamak. Aslında şu anda Atlanta gıda ormanındaki ağaçların pek çoğu da meyve vermek için çok genç. Ancak yaklaşık 5 yıl içinde üretken hale gelecekler ve yetkililere göre kelimenin tam anlamıyla “tonlarca” meyve verecekler.

Görsel: Facebook


Bigumigu Yazarı
| GENEL