Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bakterilerle Game of Thrones Mühürleri Çizmek

Bakterilerle Game of Thrones Mühürleri Çizmek

ABD'li mikrobiyolog Bria O’Brien, petri kaplarında bakterileri çoğaltarak Game of Thrones mühürleri yaptı.

Game of Thrones, hem kendi tanıtımı için yaratıcı kampanyalar hazırladı hem de başka pek çok yaratıcı işe ilham kaynağı oldu. Game of Thrones hayranı sanatçılar; dizideki ikonik aksesuarları yeniden yarattı, kalem ucu heykelleri yaptı. Game of Thrones jeneriği Oreo ile baştan yaratıldı, gece nöbetçilerinin kostümlerinin IKEA halılarla yapıldığı ortaya çıkınca IKEA bunu pazarlama için akıllıca kullandı. Peki ya bir bilim insanı Game of Thrones hayranı olsa ne yapardı? Mikrobiyolog Bria O’Brien bunun cevabını en güzel şekilde verdi!

Mikrobiyolog Bria O’Brien, bakterileri Game of Thrones mühürleri oluşturacak şekilde yetiştirdi

Bria O’Brien hepimize gösterdi ki; bir bilim insanı iseniz en sevdiğiniz dizi için bir güzelleme yapmak istediğinizde biraz bakteri ve biraz agar jölesiyle harika işler çıkarabilirsiniz. Westeros hanelerinin mühürlerini, petri kaplarında bakterileri çoğaltarak yeniden yorumladı. Mühürleri reddit’te paylaştığında ise büyük ilgi çekti.

 

ABD’nin Virginia eyaletinde Tentamus laboratuvarlarında yönetici olan Bria O’Brien, gıda ve tüketim malları testlerinde uzman. Bakterilerin büyümesini sağlayacak ya da durduracak etkenleri ustalıkla kontrol edebiliyor. Bria O’Brien’a göre bu kalite kontrol süreci; petri kabına agar (kültür bakterileri için yaygın olarak kullanılan jöle gibi bir malzeme) koymak ve daha sonra çözeltiyi zikzak bir bakteri hattı ile kaplamaktan ibaret. Tabi bazen ufak tefek sanatsal dokunuşlarla süreci manipüle etmek gerekiyor.

Agar sanatı, mikrobiyologlar arasında popüler bir hobi

Bir iki gün içinde bakteriler büyümeye ve agar’ın içinde görünür olmaya başlıyor. Bria O’Brien onları çizmek için bir iğne ve bakteri kolonisiyle karıştırılmış steril su kullanıyor. Diğer yandan çizimleri doğru yaptığından emin olmak için çizeceği şeyin fotoğraflarına bakıyor.

Ağar sanatı aslında mikrobiyologlar arasında popüler bir hobi. Hatta Amerikan Mikrobiyoloji Derneği, bakterilerle yetiştirilen en iyi sanat eserlerini ödüllendirmek için her yıl yarışma düzenliyor. Bria O’Brien da bu yıl bu yarışmaya başvurmayı iple çekiyor. Dernek, agar sanatı hakkında bir nasıl yapılır videosu da paylaşmış.

Görsel: reddit