Leonardo da Vinci’nin en etkileyici tasarımlarından biri, halat ve makara sistemi vasıtasıyla hareket eden insansı bir robottu. Hatta da Vinci’nin bu robotu tasarlamakla kalmayıp inşa ettiği ve 1495’te Milano mahkemesinde bu robotu sergilediği öne sürülüyor. Ayakta durabilen, oturabilen, siperliğini kaldırabilen ve kollarını hareket ettirebilen bir robottu bu. Da Vinci’nin bu robotla ilgili çizimleri bulunduktan sonra bu çizimlere dayanarak yapılmış ve tamamen işlevlerini yerine getirebildiği görülmüş. Ancak bir söylentiye göre robotun yeteneklerinden biri de çizim yapabilmekti. Pop-up kitap tasarımcısı ve kağıt sanatçısı Robert Sabuda, Leonardo da Vinci Robot Society ile iş birliği yaptı ve Leonardo da Vinci’nin çizim yaptığı iddia edilen robotundan ilham alarak Drawmaton adlı bir robot tasarladı.
Drawmation ile kendi çizim robotunu kendin yap
Drawmation aslında bir kendin yap kiti. Bu kitle herkes kendi çizim robotunu yapıp programlayabilecek. Kit, kullanıcı tarafından monte edilen lazerle kesilmiş ahşap ve metal parçalardan oluşuyor. Robot, Gambler ve Slayer olmak üzere farklı görünüme sahip 3 versiyonu var. Tümü aynı şekilde çalışıyor. Robot kol, tıpkı bir pikap kolu gibi Pelato diskteki kağıdın üzerine yerleşiyor ve kullanıcı tarafından programlandığı çizimi yapıyor. Elbette her bir versiyonun üzerinde farklı süslemeler söz konusu. Ekip, kullanıcıların isterlerse kendi desenlerini Pelato disk üzerine uygulayıp robotu diledikleri gibi dekore edebilmeleri için bir yazılım üzerinde çalışıyor. Böylece kullanıcı bu 3 versiyonun dışına çıkabilecek ve kendi robotunun süslemelerine kendisi karar verebilecek.
Robert Sabuda, robot şövalye’yi yeniden üretmek yerine, sadece çizim kolunun kendisine ve robutu programlamaya odaklanmış. Sabuda ve ekibi, robotun mekaniğini inşa etmeden önce da Vinci’nin Codex Atlanticas’ını incelemiş.
Kickstarter kampanyasının bitmesine 28 gün olsa da Drawmaton çoktan hedeflediği fonu aşmış. Böyle bir çizim robotunun piyasadaki varlığı nasıl olur bilemiyorum ama her şeyden önce Leonardo da Vinci’nin dehasından ilham aldığı için bile dikkat çekici bir çalışma.
Görsel: Kickstarter