Müzik dinleyiciye ulaşmadan önce pek çok aşamadan geçiyor. Özellikle popüler müziklerde beste, güfte, aranjman, her sesin tek tek düzenlenmesi derken çok fazla işlem üst üste geliyor. Kimi müzisyenler ise ürettikleri türün tüm kurallarına bağlı kalarak doğaçlama yapmayı ve seyirciyle iletişim kurmayı tercih ediyor. Doğaçlama yeteneğiyle kendinden söz ettiren Venezuelalı piyanist Gabriela Montero da bu alanın ünlü isimleri arasında. Öyle ki kendisine doğaçlamanın kraliçesi deniyor ve klasik müzik ile doğaçlama arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda kendisine atıfta bulunuluyor. Sahnedeyken dinleyicilerden aldığı tema önerileriyle kompleks gerçek zamanlı doğaçlamalar yapıyor.
Gabriela Montero ile 30 Kasım’da İş Sanat’ta
İlk performansını 5 yaşında sergileyen Gabriela Montero, 8 yaşındayken de ilk konserini doğduğu şehir Caracas’ta gerçekleştirdi. Bu performansıyla devlet bursu almaya hak kazandı ve ABD’ye piyano eğitimi almaya gitti. Ardından 1990 ve 1993 yılları arasında da Londra’daki Royal Academy of Music’te Profesör Hamish Milne ile çalıştı ve yüksek onur derecesi aldı. Klasik müzik dünyasında bilinirliğe de kavuşan sanatçı en çok sahnedeki enerjisi ve izleyicilerle kurduğu iletişimle dikkat çekiyor.
Gabriela Montero, bugüne kadar Los Angeles, New York, Liverpool, Rotterdam Filarmoni Orkestraları, Viyana, Sidney Senfoni Orkestrası, Academy of St. Martin in the Fields gibi önemli ve saygın topluluklarla aynı paylaştı. Ayrıca Kennedy Center, Wigmore Hall, Vienna Konzerthaus, Berlin Philharmonie, Avery Fisher Hall gibi önemli salonlarda da konser veren sanatçı seyirciyle kurduğu bağın özel bir yeri olduğunu dile getiriyor. Doğaçlama, Gabriela Montero’nun performansı ve sanatının vazgeçilmez bir parçası olarak konumlandırılıyor. Sanatçı bu şekilde kendini anlık olarak ifade etme fırsatı yakalıyor. Seyirciyle ister konserde ister resitalde bir araya gelmiş olsun, onları davet ederek anlık gelişen temalar üzerine doğaçlama yapmak sanatçı için de büyük bir keyif taşıyor.
Gabriela Montero ve İngiltere’nin ilk profesyonel yaylı orkestrası olan Scottish Ensemble, 30 Kasım’da İş Sanat’ta Türkiye’deki dinleyicileriyle birlikte bir konser verecek. The Guardian’ın “Karşı konulmaz ritmik bir berraklık…” olarak tanımladığı Montero’yu canlı dinlemek ve doğaçlama klasik müzik deneyimi yaşamak için İş Sanat’ın internet sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz. Facebook etkinliğine de buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel: İş Sanat