Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
BMW’den Sürücüsüz Motosiklet

BMW’den Sürücüsüz Motosiklet

BMW’nin güvenlik ve sürücü destek sistemleri tasarlamak amacıyla geliştirdiği sürücüsüz motosiklet R1200GS ilk turunu attı.

BMW son birkaç yıldır otonom motosiklet teknolojisi üzerinde çalışıyor. BMW Motorrad’ın 11 Eylül’de yayınladığı kendi kendine giden R1200GS’in test videosu ise bu teknolojide ne aşamaya geldiğini gözler önüne seriyor.

BMW R1200GS kendi kendine kalkış yapamıyor. Birinin onu dengede tutarak harekete geçirmesi gerekiyor. Ancak motor kalkışa geçtikten sonra gaz, debriyaj, fren gibi kontrolleri kendisi yönetebiliyor ve kendi yolunda kendi kendine ilerleyebiliyor.

BMW’nin sürücüsüz motosiklet piyasaya sürmek gibi bir amacı yok

Sürücüsüz motosiklet fikri pek çoğumuza anlamlı gelmiyor tabii. Zaten BMW’nin amacı da böyle bir motosiklet geliştirip piyasaya sürmek değil. BMW otonom motosikleti, motosiklet sürüş dinamiklerini daha iyi anlayabilmek için test platformu olarak geliştiriyor. Bu sayede, geleceğin motosikletlerinde ne tür aktif güvenlik önlemleri alabileceğini keşfetmek istiyor.

Turu gerçekleştiren ekipten Stefan Hans, “Prototip, aracın dinamikleri hakkındaki bilgimizi artırmamıza yardımcı oluyor. Böylece sürücünün davranışını sınıflandırabiliriz ve gelecekte risk yaratma potansiyeli olan durumları belirleyebiliriz.” diyor. Modelin tüm sürüş dinamiklerini içerecek kadar ayrıntılı olduğunun altını çizen Hans, bu bilgiyi daha fazla konfor ve güvenlik sistemi geliştirmek için kullanabileceklerini belirtiyor.

Otomobil dünyası; acil durum fren destek sistemi, şerit tutma desteği, kör nokta ve çapraz trafik uyarı sistemleri gibi sürücü destek sistemlerden büyük ölçüde faydalandı. Fakat motosikletçiler, bu tür destek sistemlerine bir hayatta kalma meselesi olarak daha fazla önem veriyor. KTM ve Ducati bu anlamda şimdiden radar destekli sistemleri kullanmaya başladılar. Hatta KTM hassas otomatik frenlemeyi test etmeye başladı. Bu arada otonom motosiklet sürüşü söz konusu olduğundan Yamaha’nın otonom robotu Motobot’u da burada anmadan geçmeyelim. BMW’nin otonom motosiklet üzerinde çalışarak ne tür sürücü destek sistemleri ortaya atacağını ise zaman gösterecek.

Görsel: YouTube