Sosyal medya ve internet üzerinde çocuklarımızın fotoğrafını paylaşmak çok da üstünde durmadan yaptığımız bir şey. Ancak çocuğun mahremiyeti gibi konularda sınırların çizilmesi üzerinde de düşünmek gerekiyor. Daha önce Innocence in Danger bu konuya eğilen bir kampanyayla gündeme gelmişti. Şimdi ise Ulusal Çocuk İstismarı Önleme Ayı olarak kutlanan Nisan ayı çerçevesinde, çocuklara yönelik cinsel suçlar işleyenlerin bulunması ve yargı önüne çıkarılması için çalışan Child Rescue Coalition, ebeveynler arasında bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir işle geldi.
Araştırmalara göre, 2 yaşın üzerindeki çocukların %90’ı sosyal medyada varlık göstermeye başlıyor. Öte yandan çocuk istismarcılarının interneti kullanma amaçları sadece çocuk pornografisine erişmek değil; aynı zamanda çocukları izlemek, bilgilerine ulaşmak ve çocukları tuzağa düşürmek için taktikler paylaşmak olarak öne çıkıyor. Çocukların görüntülerini sosyal medyada fazlasıyla paylaşmak ise onları bu istemeyeceğimiz, tehlikeli kişiler nezdinde savunmasız bırakıyor. Çocukların da birer birey oldukları ve mahremiyete hakları oldukları, bir gün büyüdüklerinde çıplak veya çiş yaparkenki görüntülerinin internette dolaşıyor olmasını istemeyecekleri konusu ise işin ayrı bir boyutu.
David&Goliath tarafından yaratılan kampanya, masum görünümlü paylaşımların başkaları ve çocuklar açısından ne anlama gelebileceğini anlatmayı amaçlıyor. Kampanya kapsamında paylaşılan fotoğraflarda; çocuklar, yüzlerini kapatan pankartlar tutarak mahremiyet isteklerini “Privacy please!” diyerek yetişkinlere aktarıyorlar.
Pedofiller İçin İşaret Niteliği Taşıyan Etiketler
Özellikle tuvalet eğitimi, yüzen veya banyo yapan çocuklar ve çocukların çıplak hallerini içeren paylaşımlar ve etiketleri (#pottytraining, #nakedkids, #kidsbathing) hedef alan kampanyada, çocuklara ait bu fazla özel anların sosyal medyada, geniş kitlelerle paylaşılmasının hem mahremiyet ihlali olduğu hem de çocukları pedofiller karşısında savunmasız bıraktığını vurguluyor. Bu tarzdaki yüzden fazla etiketin sosyal medyadaki pedofiller için bir işaret niteliği taşıdığı anlatılıyor.
Kampanya kapsamında yaratılan 60 saniyelik videoda da bir çocuk kendi bakış açısıyla hareketin anlamını açıklıyor. Ayrıca Instagram üzerinde yaratılan @KidsForPrivacy hesabı da çocukların aşırı paylaşımın tehlikelerine karşı uyarılar ve bilgiler veriyor. Bunun yanı sıra insanlar da “Privacy Please” yazısıyla fotoğraf yükleyerek kampanyaya destek vermeye çağrılıyor.
Kampanya, bizleri çocuklarımızın görüntülerini hiç paylaşmamaya değil; paylaştığımız görüntünün ne olduğunu, bu kendimize ait olsa paylaşıp paylaşmayacağımızı, bu görüntünün çocuğumuzun dijital varlığı içerisinde yer almasını isteyip istemeyeceğimizi ve kötü niyetli kişilerin elinde ne anlama gelebileceğini düşünmeye çağırıyor. Yükselen sosyal medya ve paylaşım çağında, anne-babaların çocuklarıyla duyduğu gururu gösterme amacı anlaşılır olsa da, işlerin nereye gidebileceğini düşündürmesi açısından önemli bir kampanya.
Künye:
Reklamveren: Child Rescue Coalition
Reklam Ajansı: David&Goliath, LA
Kurucu: David Angelo
Ajans Başkanı: Yumi Prentice
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Bobby Pearce
Yetkili Strateji Yönetmeni: Wells Davis
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Gustavo Sarkis
Yaratıcı Yönetmen: Fernando Reis, Marcelo Padoca
Eş Yaratıcı Yönetmen: Kika Douglas, Samyr Aslan Souen
Reklam Yazarı: Julie Blakley, Monica Douglas, Marcelo Padoca
Sanat Yönetmeni: Kris Wong, Samyr Aslan Souen, Fernando Reis
Yayın Yapım Yönetmeni: Paul Albanese
Ajans Yapımcısı: Natalia Celis
İş ve Hukuk Yönetici Yönetmeni: Rodney Pizarro
İş İlişkileri Yöneticisi: Natasha Royzina
Müşteri İlişkileri Grup Yönetmeni: Michele Tebbe
Müşteri İlişkileri Süpervizörü: Lauren Gluck
Strateji: Chris Kwak
Dijital Strateji: Natalie Gomez
Strateji ve Influencer Pazarlama: Noelle Suarez
Proje Yöneticisi: Amanda Bercovitch
Kurgu: Spinach LA
Genel Müdür:: Adam Bright
Yönetici Yapımcı: Jonathan Carpio
Kurgucu: Juan Pablo Digenio, Carlos Crooks
Yapımcı: David Cooke
Müzik: Jamute
Beste: James Pinto
Miksaj: Otavio Bertolo
Müşteri İlişkileri: Marcelo Romero
Görsel: YouTube