Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’de 2014 Yılının En Dikkat Çeken İçerik Pazarlaması İşleri

Türkiye’de 2014 Yılının En Dikkat Çeken İçerik Pazarlaması İşleri

2014 yılında Türkiye'de hangi markaların içerik pazarlaması projeleri dikkat çekti, en çok hangi işleri konuştuk ve paylaştık?

“2014’ün en iyileri” derlemelerini yapmak epey zordur, illa ki bir eksik çıkar ya da “o işin orada ne işi var?” diyen olur. Dolayısıyla önden notumu düşmek isterim, haber sonunda yorum yazarak eklemek istediğiniz içerik pazarlaması projeleri listenin daha tam olmasını sağlayacak. Şimdiden teşekkürler.

Özellikle Türkiye için konuşalım,
“içerik pazarlaması adına 2014 yılı nasıl bir yıldı?” diye sorarak başlayalım.

İçerik pazarlaması adına 2014 yılı için;

  • İçerik pazarlamasının gerekli (ve hatta “havalı”) bir pazarlama kalemi olduğunun fark edildiği,
  • Hem inhouse hem de outsource şekilde farklı büyüklüklerde projelerin (video, kurumsal blog, mikrosite, konsept sosyal medya projeleri vb.) bir önceki yıla kıyasla daha fazla üzerinde durulduğu,
  • Fikir ve çerçeve olarak içerik pazarlamasının ortak bir anlaşılma noktasının oluşmaya başladığı (ama henüz oluşmadığı),
  • Markaların bütçelerindeki native advertising projelerinin payının arttığı bir yıl oldu diyebiliriz.

Bu kazanımlardan dolayı da 2014’ü hatırlarken içerik pazarlaması adına parlak bir başlangıç yaşandığını,
2015 için ise “içerik pazarlamasının yılı” olacağını iddia edebiliriz.

O zaman geçmişini hatırlamayanın geleceğe de doğru düzgün adım atamayacağını unutmadan, geçtiğimiz bir yıla dönelim ve kısa kısa notlarla beraber Türkiye’de 2014 yılında dikkatimizi çeken içerik pazarlaması işlerini hatırlayalım.

Bu liste oluşurken 4 kriter göz önünde bulunduruldu:

  • 2014 yılı içinde yayınlanması ve yayılması,
  • Yayılımı için TV, gazete, dergi gibi geleneksel mecraların kullanılmaması ya da bu kanallardan yalnızca minimum seviyede destek almış olması,
  • Doğrudan satış odaklı olmaması; markayı tanıtıcı, tüketici ile ilişki oluşturmaya yarayan ve sempati yaratan ya da fayda sağlayan bir iş olması,
  • İnsanlar tarafından konuşulan, paylaşılan, fark edilen içerik odaklı bir iş olması.

Listede en iyiden en kötüye gibi bir sıralama yok, aşağıdaki işlerin tümü yayınlanma tarihlerine göre sıralandı. Hatırlatayım, yorumlarınızla katkıda bulunabilirseniz harika olur.

Başlıyoruz.

Doğadan – Ofiste Büyük Olay Var

2014’ün kışı epey soğuk geçmişti. Herkes hasta, aksıranlar tıksıranlar. Yılın ilk güzel işi de Doğadan’dan gelmişti. Herkesin muzdarip olduğu grip derdine nokta atışı yapmışlardı. İlk alkış Doğadan’a gidiyor.

Lassa – Don Duran / Titre Bakalım

2014, Batesmotelpro’nun video işinde epey parladığı bir yıl oldu. Nefis işler çıkardılar, onlardan biri de Lassa için yaptıkları Titre Bakalım’dı. Çok paylaşıldı, çok izlendi ve hiçbir şekilde “bizim lastiğimizi alın” demiyordu. Zaten o yüzden bu listede. Batesmotelpro, bununla beraber Domino’s Pizza için Tandır Boys ve Karnıaçlar’ı, Nescafe için Atalet Avcıları’nı ve Panda için de Hazlı ve Öfkeli’yi yaptı, ne de güzel yaptı.

Durex – Elveda Elizabet, Merhaba Gerçek Aşk!

Durex’in 14 Şubat’ta ulaşmak istediği genç kitleyi çok da güzel tavladığı eğlenceli iş. Şarkının sözlerindeki her satırda ayrı bir detay vardı (“yıprandın yıllar yılı gide gele benim için…”). İçeriğe inanan prezervatif markaları, özgürce ve eğlenceli işler için tabii ki yine internet mecralarını seçti, bu açıdan da Durex’in eli boş durmamasını kutlayalım.

Koçtaş – Sevgililer Günü 

Gazete ve billboard gibi klasik mecralarda yer almış da olsa, ana yayılım kaynağı internet kanalları olduğu ve verdikleri mesaj için kullandıkları asıl formatlar görsel ve video olduğu için Koçtaş’ın 2014 yılı Sevgililer Günü’ne yaptığı bu troll içerikler, bu listeye bayıla bayıla alınır.

Maret – Açken Bakma!

Öncelikle böyle nefis bir iş yapıp, sonra da siteyi kapadıkları için kendilerine en acı selamlarımı gönderiyorum. 
Ackenbakma.com, Maret için yapılan ve ağırlıklı sandviç tariflerinin ve olağanüstü fotoğraflarının yer aldığı bir mikro içerik sitesiydi, burada da haber olmuştu. Kapanmış olsa da 2014’ün en güzel içerik işleri arasına girer, kusura bakılmasın. Bu arada site kapalı ama fotoğraflara göz atmak isteyenler için
Pinterest hesapları açık.

Radikal – #4saat

2014 yılı Radikal için basılı yayının sona erdiği yıl olarak tarihe geçmiş olabilir ama bir de Şubat ayında yaptıkları 
#4saat işi vardı ki bahsetmeden olmaz. Malum, başımızdakilerin internetle ilgili bir sıkıntıları var. Şubat 2014 ortası gibi de yeni internet yasası ve sansürleri ile ilgili bir karar çıkıyordu; buna göre yargı kararı gerekmeden içeriği “sakıncalı” bulunan internet siteleri 4 saat içinde kapatılabilecekti. Radikal de bazı içeriklerini 4 saat içinde silmeye başladı. Detaylar için:
Radikal haberleri neden 4 saatte siliniyor?

Cumhuriyet – Twitter Miwitter

Bu işin yankısı büyük olmadı ancak anlık da olsa zekiceydi, bu listeye alınmalıydı. Zamanın Başbakanı tarafından “Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız” sözü üzerine Cumhuriyet’in açtığı Miwitter hesabı:
@cumiwitter

Coca Cola – Onun İsmi Ne?

https://www.youtube.com/watch?v=8Z7fhAJL350

Coca Cola, kutuların ve şişelerin üzerine yazdığı isimlerle bağlantılı farklı mecralarda birçok farklı iş yaptı. Onlardan biri de mikrositesi üzerinden etkileşim yarattığı ve Coca Cola’nın “isim” pazarlamasına katkıda bulunan 
onunismine.com işiydi (Bigumigu’da da haber olmuştu). Coca Cola’nın kutuları üzerindeki isim kullanımının son güzel anları olabilir.

WWF Türkiye – Son Selfie

WWF Türkiye’nin Snapchat üzerinden zamanın ruhunu da yakaladığı ve çok yerinde bir farkındalık yarattığı ”
Son Selfie” işi de listede alkışlarla yerini alıyor. Nesli tükenen hayvanlar için bu kadar konuştuğumuz ve paylaşımda bulunduğumuz olmamıştı, Son Selfie sayesinde 6 saniye de olsa bu konu üzerinde düşündük.

Jotun – Renk Hikayeleri

Rakiplerin daha önce yaptıkları sıradan işlere bakıldığında ne olursa olsun bir boya-badana markası olan Jotun’un harika bir cesaret ve vizyon örneği gösterdiği, estetik çıtasını hayli yükselten, markanın gereği olarak renklerin ön planda olduğu son derece izlenesi ve hayran olunası bir çalışmaydı. Diğer Renk Hikayeleri için de
Bigu’daki habere göz atmalısınız.

Ogilvy Istanbul – Jr. Art Director İlanı

İçerik pazarlamasını yalnızca markalar kullanır ya da başarılı bir içerik projesi için video olmazsa olmaz mıdır? Değildir. Bir Facebook post’u altında dahi içerik kullanılarak, hem de bir iş ilanı ve hem de hedef kitleye içerik ürettirerek aksiyon alınabilir mi? Evet. Ogilvy’nin ürettiği ve ürettirdiği içeriklere göz atmak için
Facebook sayfasına bakmalısınız. Bigu haberi de burada.

Vodafone – kaytmikoytmu.com

Dünya Kupası sırasında Hollandalı milli futbolcu Dirk Kuyt’ın isminin nasıl okunduğu üzerine bolca geyik dönünce Vodafone da
kaytmikoytmu.com‘u açtı, her maç öncesinde futbolcuların isimlerinin doğru okunuşlarını siteye yükledi. Çok basit bir fikirden de anlatılası bir iş çıkmış oldu.

Yemeksepeti – Dünya Kupası Line Up

Dünya Kupası’nın en aktif markalarından biri olan Yemeksepeti’nin kupayı bitiren içeriği, çalışanlarının yer aldığı line-up videosuydu. Vesileyle 2014 Dünya Kupası’ndaki en hatırlanası anlar bir araya gelmiş oldu. (
Bigumigu haberi).

Trafik Güvenliği Platformu – Direksiyonda Selfie Çekme!

Selfie’nin moda oluşu üzerinden çok geçmedi ama maaşallahı var, selfie ile ilgili işlerin sayısı hayli fazla. Lafım yok, çok güzel işler yapıldı. Onlardan biri de Trafik Güvenliği Platformu’nun ”
Direksiyonda Selfie Çekme!” işiydi. Instagram kullanıcılarını ve içeriklerini dahil ederek yeniden içerik üretmek pek güzel fikir.

Domino’s – Domino’s Posteros

Domino’s Pizza, her siparişte pizza hamurlarının özel olarak hazırlandığını daha iyi anlatabilmek için ünlü şef Maksut Aşkar ile beraber hamurdan posterler hazırlamıştı ve bunu hem bir dükkanında hem de internet üzerinden görsel olarak yayınladı.
Behance sayfalarındaki fotoğraflara göz atmanızı tavsiye ederim. Bigumigu haberi burada.

Canga – CANGArdaşlar / dağınık crew

Bir marka nasıl apaçi kültürünü sahiplenir gibi yaparken dalga geçer ama bir yandan da bunun üzerinden sempatik gözükür ve eğlendirir? 
CANGArdaşlar, ismiyle başlıyor göreni yarmaya, videoyla da zirve yapıyor. Alkış alkış alkış.

Anadolu Üniversitesi Tanıtım Filmi

Anadolu Üniversitesi Medya Merkezi ve TV Yapım Merkezi’nin hazırladığı tanıtım filmi listemizdeki diğer çalışmalara kıyasla farklı durabilir ama bu da video içeriği ile bir üniversitenin tanıtımına katkıda bulunan bir içerik pazarlaması hareketi. Yavan ve zorlama üniversite tanıtım videolarından sonra nefes aldırıyor.

Vodafone – Vodafone Arena / Stat Abi

Beşiktaş’ın yeni stadı Vodafone Arena heyecanla bekleniyor, malum. Beşiktaş taraftarının yıllardır stat beklemesinden dolayı oluşan bir beklenti ve ilgi var; o yüzden de bu enerjinin kullanılması gerekiyordu. Stat Abi de bu enerjiyi 12’den vurdu. Stat Abi işi de “sosyal medya yönetimi sadece cevap vermek ya da belli şablonlarda sıkıcı görseller paylaşmak değildir” dersi olarak kayıtlara geçsin.

Yemeksepeti – Yemek.com

Yemeksepeti’nin 2014’ün Eylül ayında açtığı içerik sitesi
Yemek.com‘un, uzun vadeli bir iş olduğu için listedekilerden farklı bir konumu var. Not düşmek lazım; Türk internet sektöründe ilk defa Yemeksepeti büyüklüğünde bir şirket kendi içerik sitesini yarattı ve bu içerik projesine uzun vadeli yatırım yapmaya karar verdi. Yemek.com’un bir içerik pazarlaması ve internet yayıncısı olarak başarı göstermesi ve Yemeksepeti ile lokum.compapyon.comirmik.com gibi markalarına vereceği destek birçok internet girişimi için örnek olabilir, içeriğe olan inancı ve yatırımı artırabilir. Bu yüzden de Yemeksepeti’nin, benim de içinde yer aldığımbir içerik pazarlaması projesi olan Yemek.com bu listede kendine yer buldu.

HSBC – Hayatım Matematik

Onedio başta olmak üzere 2014 yılında markalar tarafından sponsorlu listeler epey (ama epey!) kullanıldı. Sponsorlu listelerin ana KPI’ları ziyaretçi sayısı ve ziyaretçinin sayfada kalma süresi olduğu için trafiği çok ciddi boyutlarda olan Onedio dışındakilerin sıkıntı yaşadığını hatta bazılarının parası neyse vererek botlarla tweet attırdığını da gördü bu gözler. Reklamverenler liste formatındaki içeriklerden sıkılmaya ve yeni bir şeyler için bakınmaya başlarken Onedio’nun HSBC ile yaptığı özel içerik sayfası yerli içerik siteleri arasında native advertising açısından nefes aldırdı diyebiliriz. Olağanüstü müydü? Tartışılır. Ama liste dışında da native reklam içeriği yapılabileceğini kanıtladı ve bunu da tertemiz bir execution ile yaptı. Alkışlar bizden.

Akbank – Bigumigu ile SXSW, Cannes Lions, Kristal Elma ve LeWeb işbirlikleri

Bigumigu’nun reklam sektörü için bir yayıncı olarak büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Yılların getirdiği tecrübe ile nefes aldıran içerikleri ve trendleri ortaya çıkaran hatta yönlendiren bir duruşları var. Ama bunlardan öte Bigumigu’nun bu listeye girmesinin nedeni yıl boyunca Akbank ile yaptıkları çalışma oldu. Önce 
SXSW‘e, sonra Cannes Lions’a, sonra Kristal Elma’ya, en son da LeWeb’e giderek Akbank adına trend raporları, videoları ve içerikleri ürettiler. Sponsorlu içerik partnerliği olarak başlayan Akbank-Bigumigu işbirliğinin meyvelerinden biri de Akbank’ın Instagram hesabı için yaptıkları trend videoları, mutlaka göz atın.

Turkcell – Esnaf Beni Affeder mi?

Hedef kitle seçimi ve kimi zaman fazla duygusal yaklaşımı ile tartışılsa da Turkcell, reklamlarıyla bugüne kadar hep başarılı oldu. Sadece TV reklamları değil, internetten yayılacak video içeriği konusunda da
14 Kubat‘tan sonra “Esnaf Seni Affeder mi?” ile de çok paylaşıldılar, çok izlendiler. Dumanı üstünde, yıl bitmeden bu listeye hak ederek girdi.