Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Konut Adaletsizliğine Dikkat Çeken Oyuncak Bebek Evi

Konut Adaletsizliğine Dikkat Çeken Oyuncak Bebek Evi

IKEA ve Shelter, "Unwelcome Home" isimli kampanya ile adaletsizliğe ve geçici barınma evlerindeki sorunlara dikkat çekiyor.

IKEA ve İngiltere’de konut adaleti misyonuyla çalışan hayır kurumu Shelter, binlerce çocuğu etkileyen acil bir soruna ışık tutmak için güçlerini birleştirdi. Evsizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu sorunun adı: “standartların altındaki geçici barınma”.

“Unwelcome Home” isimli kampanya, sade ve gerçekçi oyuncak bebek evleri üzerinden birçok evsiz ailenin karşılaştığı korkunç yaşam koşullarını gözler önüne seriyor.

Yoksul ailelerin gerçek anlatımlarından alınan üzücü detaylarla inşa edilmiş bir oyuncak ev

IKEA, bu kampanya ile popüler bir oyuncağı gerçekliğin çarpıcı bir temsiline dönüştürmüş. Bu temsili ev, tahmin edeceğiniz üzere IKRA’nın FLISAT isimli bebek evi kullanılarak yaratılmış. FLISAT’a geçici konaklama için ayrılan evlerde yaşayan ailelerin gerçek hayattaki anlatımlarından alınan üzücü ayrıntılar eklenmiş.

Küfle lekelenmiş duvarlar, gözle görülür fare istilası, açıkta kalan ve tehlikeli kablolar ve sıkışık yaşam alanları. Bu zorlu koşulları tasvir etmek için tanıdık bir oyuncak kullanan kampanya, konut krizinin aciliyetini ortaya çıkaran güçlü bir etki yaratmış. Bu unsurlar, geçici barınma koşulları üzerine yakın zamanda İngiltere’de yapılan bir çalışmanın bulgularını da canlı bir şekilde gösteriyor.

Bu bulgular şöyle:

  • Geçici barınma için ayrılan evlerin yüzde 75’i şaşırtıcı bir şekilde kötü koşullara sahip.
  • %21’i yangın riskleri ve hatalı kablolama dahil olmak üzere ciddi güvenlik tehlikeleri içeriyor.
  • Geçici barınmadan ailelerin yüzde 68’i yemek pişirme ve çamaşır yıkama gibi temel olanaklara yeterli erişimden yoksun.
  • Vakaların yüzde 35’inde çocukların kendilerine ait yatakları bile yok.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

IKEA UK (@ikeauk)’in paylaştığı bir gönderi

Bu kampanyanın arkasındaki istatistikler de trajik. İngiltere’de 151.630’dan fazla çocuk şu anda geçici konutlarda yaşıyor ve etkilenen ailelerin neredeyse yarısı iki yıldan fazla bir süredir bu koşullara katlanıyor. Kısa vadeli bir çözüm olması amaçlanan bu uzun süreli konaklama, artan tahliyeler ve artan özel kira maliyetleriyle birleşen ciddi sosyal konut sıkıntısının doğrudan bir sonucu.

Kriz özellikle büyük şehirlerde ciddi boyutlarda. Londra’da her 22 çocuktan biri geçici konaklama yerinde yaşıyor. Birmingham ve Manchester’ın rakamları sırasıyla 28’de 1 ve 30’da 1 olarak sıralanmış. Bu rakamlar, hükümet müdahalesine ve politika değişikliğine olan acil ihtiyacın altını çiziyor.

IKEA ve Shelter, hükümetin 90.000 sosyal konut inşa etmesi için bir imza kampanyası düzenledi

Bu soruna yanıt olarak IKEA ve Shelter, halkın desteği için çağrıda bulunuyor. Bireyleri, önümüzdeki on yılda yılda 90.000 sosyal kiralık evin inşa edilmesini talep eden, hükümete açık bir mektup imzalamaya çağırıyorlar. Bu iddialı hedef, 2030 yılına kadar yarım milyon insana daha iyi yaşam koşulları sağlamayı amaçlıyor.

“Unwelcome Home” isimli bebek evleri şu anda Londra (Wembley), Manchester (Ashton-under-Lyne) ve Birmingham’daki (Wednesbury) IKEA mağazalarında sergileniyor. Bu çarpıcı sergi, konut krizine ışık tutmayı ve ihtiyaç sahibi tüm ailelere güvenli, istikrarlı evler sağlayacak sistemik değişiklikler için baskı yapmayı amaçlıyor.

Bu kampanyanın Türkiye versiyonunu hayal edebiliyor musunuz? Ya depremzdelerin yaşadıkları “standartların altındaki geçici barınma” sorununu. Sanırım bu kampanya Türkiye’de yapılacak olsaydı, çok daha trajik bulgularla ve çok daha trajik bir temsili yerleştirme ile karşılaşacaktık.

Görsel: IKEA