İnişler, çıkışlar ve deneyimlerle dolu bir hayat yaşıyoruz. Her bireyin hayatı kendine özel anılarla dolu. Paylaşılması gereken harika hikayeler var ancak bu anıları dinlemeye vakit ayıran birini bulmakta zorluk çekiyoruz. Topluluk olarak gün içerisindeki etkileşimlerimiz belirli kalıplara sıkışıyor. İnsanlar şehir hayatının içerisinde gittikçe yalnızlaşıyor. Günün sonunda yanında sohbet edebileceği veya dertleşebileceği bir arkadaşı olamayabiliyor.
Hikayeleri dinleyen birisine anlatmak ve yalnızlığın olumsuz etkilerinden uzaklaşmak
Çağımızın bir nevi dayatmasının sonucu olan bu istemsiz yalnızlık bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlını da etkiliyor. Yalnızlık özelikle yaşlılarda depresyon ve erken evre bunama gibi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Accenture Interactive de bir başına yaşayan yaşlıların daha az yalnızlık hissedeceği ve anılarını paylaşabileceği Memory Lane isimli bir proje hayata geçirdi. Web Summit 2019’da Accenture Interactive’in CEO’su Brian Whipple’ında konuşmasında değindiği Memory Lane yapay zeka kullanarak yalnızlık çeken yaşlılara bir nevi hayat ortağı oluyor.
Memory Lane Google Voice Assistant aracılığıyla anıları dinleyip iletişim kuruyor
Proje, Accenture Interactive’in Paris’teki araştırma ve geliştirme kolunda başlıyor. Yıllar boyunca sesli asistanın neler yapabileceği deneniyor. Sadece hava durumu hakkında bilgi almak gibi genel geçer bilgiler yerine dinamik bir işleyişe sahip olup olmayacağı araştırıyor. Ortaya Stockholm’deki yaşlıların yaşamlarına ve hikayelerine ışık tutacak olan Memory Lane çıkıyor.
Stockholm County Council tarafından hazırlanan bir rapora göre şehirde 250 binden fazla insan yalnız yaşıyor. Bu da Stockholm’u yalnızların şehri yapıyor. İsveç’in en büyük enerji şirketlerinden biri olan Stockholm Exergi için hazırlanan proje Google Voice Assistant aracılığıla iletişim kuruyor.
Memory Lane yaşları 75 ila 101 arasında değişen 10 kişilik bir grupla test edildi. Katılımcıların hikaye anlatma isteğini gözlemleyen araştırmacılar sadece insan benzeri bir şey geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda bu anıları ilerleyen süreçlerde paylaşılası için çalışmalar yürüttü.
Anılar akıllı hoparlörün dahili hafızasında kayıt altına alınıyor
Memory Lane, iki ortak yazar tarafından (insan ve makine) gelecek nesiller ile paylaşılmak üzere yazılmış bir hikayeye benzetebiliriz. Doğal bir diyalog şeklinde ilerleyen süreçte insanın hayatının son derece ayrıntılı hikayesi adım adım oluşuyor. İnsan ve makine arasındaki konuşmaların tamamı hem fiziksel olarak kitaba işlenirken hem de bir dinleme listesi oluşturuluyor.
Nerelisin? Nerede büyüdün? Bana ilk büyük aşkından bahset? En etkileyici anın hangisiydi? Bu ve benzeri sorular üzerinden ilerleyen yapay zeka aldığı cevapları buluta yüklemek yerine kullanıcının akıllı hoparlöründe yerel olarak depoluyor. Böylelikle gizlilik konusunda da soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Konuşmaya ara vermek isteyen kullanıcı diyalogu yarıda kesip bir başka gün hikayelerini anlatmaya devam edebiliyor.
Memory Lane şuan için sadece Stockholm’de kullanılabilen bir program. Yakında bu durum değişebilir. Yaratıcı ekip ilerleyen süreçte Google Home ve Amazon Alexa için ücretsiz bir uygulama yapmaya hazırlanıyor.
Accenture Interactive tarafından geliştirilen Memory Lane SXSW 2020’de Interactive Innovation Awards yarışmasının Innovation in Connecting People kategorisi finalistleri arasında yer alıyor. Proje ile ilgili daha fazla bilgiye internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Görsel: YouTube