Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâyla Yaratılan Reklamlar [Bigumigu’da 2024]

Yapay Zekâyla Yaratılan Reklamlar [Bigumigu’da 2024]

Yapay zekanın hayatlarımızın tam ortasında yer aldığı bir yıl olan 2024, bir yanıyla da yapay zeka elinden çıkan iyi işler ile bununla mücadele eden yaratıcı zihinlerin mücadele alanı gibiydi.

2024’ün sonuna yaklaştığımız bugünlerde Bigumigu olarak, geride bıraktığımız yılın öne çıkan temalarını derlediğimiz haberler derlediğimiz bir seriye başladık. Bu haber ise 2024 yılında artık neredeyse herkes için erişilebilir hale gelen yapay zekanın reklam sektöründeki yansımalarına kısa bir yolculuk yapmanızı sağlayacak. İşte geride bıraktığımız senenin kah beğenilen kah tartışma yaratan yapay zeka imzalı reklam işleri:

Toys R Us’ın Nostaljik Esintiler Taşıyan Reklam Filmi

Yapay zeka destekli işleriyle ses getiren Emmy ödüllü yaratıcı ajans Native Foreign imzası taşıyan Toys R Us’ın çok konuşulan reklam filminin neredeyse tamamı yapay zeka ile üretildi. OpenAI’nin metinden videoya içerik dönüştüren yapay zeka aracı Sora ile hazırlanan reklam filmi, markanın kurucusu Charles Lazarus’un çocukluğundan izler taşırken, Toys R Us’ın kuruluş hikayesine de ışık tutuyor. Cannes Lions Festivali’nde galası gerçekleştikten sonra izleyenleri ikiye bölen bu 60 saniyelik iş, yayınlandığı dönemde gündemi epeyce meşgul etmişti.

Senaryosunu ChatGPT’nin Yazdığı Sephora Filmleri

Sephora İtalya’nın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla hazırladığı farkındalık kampanyası, mağdurları suçlamanın nasıl sistemik sorun haline geldiğini ortaya çıkarmak için ChatGPT’den yararlanıyor.

Kampanya dahilinde üç reklam filmi hazırlanmış. Filmlerde kadınlar karşılaştıkları üzücü taciz hikayelerini detaylarıyla anlatıyor. Ancak daha sonra başlarına gelenler için kendilerini suçluyorlar. Her bir senaryo, mağdur suçlayıcılığın farklı bir örneğini ortaya koyuyor. Filmlerin en vurucu noktası ise bu senaryoların ChatGPT tarafından yazılmış olması.Her filmin sonunda şu mesaj veriliyor: “Yapay zekâ bile kurbanları suçluyorsa, değişime ihtiyaç vardır” diyor.

Pedigree’nin Köpeklere Yeni Yuvalar Bulan AI Destekli Kampanyası

Dünyanın en önemli evcil hayvan maması üreticilerinden Pedigree, yapay zeka ve pazarlamayı patili dostların yararına birleştiren müthiş bir kampanya olan Adoptable ile gönüllerimizi fena şekilde fethetti. Barınaklarda yaşayan köpeklere ait fotoğrafları, Nexus Studio‘nun geliştirdiği özel bir makina öğrenmesi aracı ile modelleyip profesyonel stüdyo kalitesinde fotoğraflara dönüştüren kampanya, aynı zamanda Pedigree’nin tüm dijital reklam görsellerini bu fotoğraflardan seçiyor. Geliştirilen mobil uygulama aracılığı ile yuva bekleyen ve  Pedigree reklamlarında arz-ı endam eden ile köpeklerin kendilerine ait profil sayfalarına erişilebiliyor ve sahiplenme için kolayca harekete geçilebiliyor.

Coca Cola’nın Yapay Zeka Eli Değen İkonik Noel Kampanyası

Coca Cola’nın kendi yapay zeka platformu Real Magic AI aracılığıyla hazırlanan Coca Cola’nın Noel temalı işi ‘The Holiday Magic Is Coming’ markanın 1995 tarihli ikonik ‘The Holidays Are Coming’ filmine bir saygı duruşu niteliğinde. Bu sıcacık reklam filmi nostaljik Coca Cola kamyonlarını, markanın bir dönem maskotu olan sevimli kutup ayılarını ve bolca ışıl ışıl Noel manzarası içeriyor. Dall-E benzeri bir altyapı ile çalışan yapa zeka aracı Real Magic AI ile Coca Cola’nın onlarca yıldır veri biriktiren görsel havuzunun entegrasyonunu sağlayan özel API’lar, video artistler için adeta bir oyun alanı yaratıyor.

Bonus: Yapay Zeka İle Üretilen İşleriniz Kimsenin Umurunda Değil!

Yapay zeka ile üretilen işler alıp başını gitmişken ve markalar için artık yapay zeka ile üretilen işlere imza atmak adeta bir prestij meselesi haline gelmişken, dünyanın en büyük freelance yetenek platformu FiverrYapay zeka ile üretilen işleriniz kimsenin umrunda diyerek’ konuya bambaşka bir pencereden bakmamızı sağlıyor. Yapay zeka araçları kullanılsın ya da kullanılmasın, önemli olanın yaratıcılık ve zeka olduğunu vurgulayan film, aynı zamanda teknoloji ve yaratıcı zekanın bundan böyle ayrılmaz bir ikili olacağının altını da çiziyor.

 

 

Görsel: YouTube