Telefon, tablet gibi ürünlerin dünyasında hem herkesle bağlıyız hem de yalnızız. Son yılların en büyük geyiği zaten teknolojinin bizi aslında ne kadar bireyselleştirdiği ve yaşadığımız hayatların bizi mutsuz etmesi üzerine. İnsanların bu kabuğuna çekilmesi durumu onların psikolojisini etkiliyor. Ya da bizi üzen anlarımızdan bahsetmemek ve hep mutluymuş gibi davranmak bizleri yoruyor. Halbuki insan hep mutlu olmaya dayanabilecek bir varlık değil. Öyle olsa dünyanın dengesini hep huzurda bulurduk. Ama kaotik ortamları seviyoruz ve dengeyi uçlarda yaşamayla çözüyoruz. 35 yaşının altında yalnızsanız, sizi mutlu edecek ve sizinle arkadaşlık edecek bir robot var artık ama. Yani teknoloji belki bizi bireyselleştiriyor ama akabinde bizim bireyselliğimize çözümler de düşünüyor. Fribo’yla tanışın, yeni arkadaşınız Fribo dünyanın en tatlı robotlarından.
Fribo animelerden fırlamış da evimize gelmiş gibi duran, minik ebatlarda, karakteri evcil hayvanlardan esinlenilmiş bir robot. Fribo’nun temel özelliklerinden biri size ajanlık yapması. Nasıl mı? Dairenizdeyken ve siz yoksanız orada olup biteni kulaklarını dikerek dinliyor. Bu arada isterseniz sadece size ajanlık yapmaz Fribo, ona bağlanacak diğer arkadaşlarınızla da iletişim kurar ve onlara da evinizde olan biteni haber verebilir. Aynı zamanda Fribo sayesinde siz de onun üzerinden grubunuzdaki arkadaşlarınızla iletişim kurabilirsiniz. Yani hem evinizi takip edin hem de arkadaş ortamlarında ne olup bittiğinden de geri kalmayın.
Yalnızlığın Yeni İlacı Bu Minnoşluk Harikası: Fribo
Amazon’un Alexa’sı gibi değil Fribo. Sesinizi kaydetmiyor. Aksine yaşayan, anlık seslere tepkiler veriyor. Etrafındaki sesleri dinliyor, mesela çamaşır makinesiyle buzdolabını ayırabiliyor. Diyelim kapınıza biri geldi ve siz duymadınız. O zaman da size haber veriyor. Hatta “ohoo birileri gece geç saate kadar çalışmış galiba” gibi cümleler kurarak geleni haber veriyor size.
Fribo’nun belli başlı özellikleri var, yani sadece etrafındaki sesleri dinlemiyor. Aynı zamanda Fribo’lu arkadaşlarınızında kendi evlerinde neler yaptığını söyleyebiliyor size. Gerçekten de kendi evlerinizden birbirinize gitmiş gibi sosyalleşebiliyorsunuz. Eğer iki tarafta sessizse sessizliği bozacak bir şey söyleyebiliyor ya da bir ortak konu önerebiliyor. Eğer önerdiği konuyu beğenirsiniz üç kere bir yüzeye “tık tık” diye vurmanız yeterli. Üç kere tıklamak Fribo için Facebook’ta bir şeyi beğenmekle aynı. Böylece Fribo bu önerisinin olumlu bir sonucu olduğunu kaydediyor.
Fribo ekibinde çalışan araştırmacılar 25 yaş civarındaki bir grup insanla ürünün etkileşimini deneylemişler. Deneyin sonucunda yalnız yaşayan genç yetişkinler eve geldiklerindeki hissettikleri yalnızlık hissini Fribo’nun doldurduğunu söylemişler. Fribo evdeki sessizliği bozuyormuş. Hatta bir katılımcı robottan çok yaşayan bir canlı gibi olduğunu dahi söylemiş. Arkadaşlarının başka evlerde olmasına rağmen ne yaptıklarını bilmekse sanki aynı evde farklı odalardaymış gibi hissettiriyormuş.
FOMO’dan beslenerek yaratılan Fribo, sosyal ağlarda arkadaş takip etmenin bir adım ötesine taşıyor. Yani ben şahsen kedimle yaşamayı ve arkadaşlarıma “abi nasılsın? üstünde ne var?” gibi sorular sormayı tercih ederim. Ama tabii ki FOMO önemli bir konu aslında hepimiz biraz buna sahibiz. Bazılarımız da bu “eyvah kaçırıyorum” hissi daha fazla. O yüzden bu hissi fazlaca yaşayanlar için çok tatlı çok minnoş bir çözüm. E iyi de geliyorsa kullananlara daha ne olsun, değil mi?