Kişisel verimiz karşılığında internet üzerinden sayısız servisten yararlanırken, bu veri üretimi üzerinde ne derece söz sahibiyiz, ne kadarını bilmeden ifşa ediyoruz ve en önemlisi paylaştıkça metadataya dönen bu koskoca tablo bizi ne kadar gerçekçi bir şekilde yansıtıyor? Bu gibi sorularla yola çıkan Xuedi Chen, veri güdümlü giyilebilir bir heykel yarattı.
İnternet kültürünün bir parçası olarak gizlilikle şeffaflığın bir arada olduğu bir paradoks sarmalında yaşadığımıza işaret eden X.Pose, kişinin paylaştığı verinin yoğunluğuna göre giydiği heykel üzerinden gerçek zamanlı olarak tenini açığa çıkartıyor. Başta yola çıktığı sorulara bu heykelle, dijital alanda fiziksel alanda olduğu kadar çıplaklığımız üzerinde kontrol sahibi olmadığımız yorumunda bulunuyor.
X.Pose’un işleyişine kısaca göz atarsak: Temelinde bulunan sunucu ve mobil uygulama giyen kişiden veriyi otomatik olarak alıyor. Heykelin kişiselleştirilme aşaması yaklaşık bir ay kadar kişinin konum veri noktalarının toplanmasıyla ortaya çıkan üç boyutlu modellemeyle devam ediyor. Giyenin tenini gösteren opaklık değişimi ise, sunucu ve mobil uygulamanın bluetooth üzerinden reaktif göstergeleri kontrol eden Arduino’ya gerçek zamanlı veri iletimi sayesinde oluyor. Opaklıktaki değişim pasif olarak üretilen bilgi hacminin oranına göre gerçekleşiyor.
X.Pose, NYU’da Interactive Telecommunications programında yüksek lisans yapan Chen’in tez çalışması özelliğini taşıyor.
Çalışmayla ilgili detaylar Chen’in web sayfasından ve Behance profilinden paylaşıldı.