Dijital ve çevrimiçi şirket kurmayı hedefleyen girişimciler için çeşitli tavsiye ve öneriler sunan Crew, 9. dersinde uygulama geliştirirken dikkat edilmesi gereken noktaları derledi.
Öncelikli olarak seçilen marketin önemi girişimler için büyük. Çünkü, Windows, OS X, Linux, iOS, Android, Windows Phone diye uzayan işletim sistemlerine ve masaüstü, dizüstü, tablet ve mobil olarak çeşitlenen platformlarına aynı anda yazılım sunmak pek kolay olmuyor. Ancak mecra doğru analiz edildiğinde girişimin ömrü çoklu platform hizmeti verebilecek kadar genişleme imkanı buluyor.
2010 yılında iPhone üzerinde piyasaya çıkan Instagram 2 yıl boyunca tek bir platformda kaldı. Bu sürenin sonunda bu mecrada en verimli sunuma sahip olduklarına inandıkları zaman Android sürümünü yayınladılar.
Mobil platformlar için tek bir platformla çıkış yapılacaksa Android veya iOS arasında tercih yapılması gerekiyor. Çünkü bu iki işletim sisteminin toplam pazar payı %90’ın üzerinde. Bu pastanın %80’ine sahip olsa da kar ve gelir dağılımında iOS uygulamaları Android’in önünde yer alıyor. iOS kullanıcılarının %62’si, Android kullanıcılarının ise %48 oranıyla işletim sistemi sadakati gösteriyor. Apple sahipleri Android’e göre daha fazla bağlılık gösteriyor.
Eğer hedef pazar Asya, Afrika, Güney Afrika ise işletim sistemi olarak Android seçilmeli.
Kuzey Amerika ve Avrupa’da iOS kullanıcılarının hakimiyeti bulunurken diğer pazarlarda Android’in büyük üstünlüğü bulunuyor.
Uygulama içinden doğrudan satış modeli geliştirecekseniz Apple seçilmeli.
Apple, Google’a göre %45 kişi başına satış geliri sağlıyor. Aynı zamanda Android kullanıcılarına göre %10 daha fazla uygulama içi satın alma eğilimi gösteriyorlar.
Eğer perakende satış uygulaması geliştirecekseniz Apple seçilmeli.
iPhone kullanıcılarının %23’ü, Android kullanıcılarının %17’si akıllı telefonları üzerinden alışveriş yapıyor. Ve iPhone kullanıcıları %15 daha fazla perakende satış sitelerini ziyaret ediyor.
Uygulama geliştirme maliyetleri açısından da Apple avantajlı.
Her iki işletim sistemine de yazılım geliştirme maliyeti üç aşağı beş yukarı aynı. Fakat özellikle tasarım konusunda kimi zaman Android daha maliyetli olabiliyor. Yüksek cihaz çeşitliliğinden ötürü hepsiyle uyumlu uygulama geliştirmek maliyet arttıran bir faktör.
Tüm bu avantaj ve dezavantajlara rağmen Android ile daha geniş kitlelere daha özgür ulaşmayı sağlarken iOS de yüksek etkileşim ve sadık kullanıcı profili sunuyor.
Kaynak: 1, 2, 3, 4
Görsel; picjumbo.com, CC Telif Lisansı