Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Üretim Sürecini Stop-Motion’a Dönüştüren Seramik Sanatçısı

Üretim Sürecini Stop-Motion’a Dönüştüren Seramik Sanatçısı

Aaron Raymond, seramik desen çalışmalarının üretim süreçlerini stop-motion animasyonlara dönüştürüyor.

Sanat, çoğu zaman sabır isteyen bir yolculuk. Hele ki detaylarla örülü bir süreçse, zaman kavramı bambaşka bir anlam kazanır. Kanadalı seramik sanatçısı Aaron Raymond’ın üretim süreci de bu türden izlemeye değer bir süreç.

Sanatçının, seramikleri üzerindeki geometrik birimleri (kare, petek vb) tek tek doldurarak mozaik benzeri bir görünüme kavuşturduğu seramik desen çalışmaları büyük ilgi görüyor. Kare ve petek gibi birimleri elde etmek için stencil kullanıyor.  Sanatçı bu zaman ve emek isteyen üretim aşamalarını stop-motion’a dönüştürerek daha da uzun bir çalışma gerçekleştiriyor.

Birkaç gün önce paylaştığı aşağıdaki stop-motion’da 1.218 küçük kareyi doldurmuş. Uzun üretim sürecini daha da yavaşlatma fikriyle stop-motion’a yönelen sanatçı, bu videodaki her bir adımı belgelemek üzere 500 kare fotoğraf çekmiş.

Aaron Raymond, bu videoyu şu ifadelerle paylaşmış: “Kare desenler için yaptığım ilk tasarımlardan biri ve her fırını açtığımda sonuçlarını görmekten hâlâ keyif aldığım bir tasarım!”

Aaron Raymond. Kanada’nın Nova Scotia eyaletinde, Lawrencetown kasabasındaki ev stüdyosunda işlevsel seramikler üreten bir sanatçı. Hem benzersiz hem de kullanımı rahat ürünler yaratmayı tercih ediyor.

Seramik yolculuğuna 2024 yılının başında başlamış ve tamamen kendi kendime öğrenmiş. Başlangıç dönemini şöyle anlatıyor: “Bir hafta boyunca kiraladığım bir çarkla çalıştıktan sonra bu işe adeta âşık oldum ve her şeyiyle bu sürece kendimi adayıp kendi çarkımı, fırınımı ve sırlarımı satın almaya karar verdim. Bu süreçte bolca deneme-yanılma yaşadım ama daima yaratıcı, elle yapılan işlerden ve sorun çözmekten keyif aldım — ki seramik sanatı tüm bunları fazlasıyla gerektiriyor. Şimdiye kadar geliştirdiğim stil ve tasarımlarla gurur duyuyorum ve kil ile çalışmanın sunduğu sonsuz olasılıkları keşfetmeye bayılıyorum.”

Yapım aşaması stop-motionları aynı zamanda takipçilerle etkileşimi de artıran bir stratejiye dönüşmüş. Parçaların fırınlanmadan önceki ve fırınlandıktan sonraki hali de merakla beklenen bir süreç. Sanatçı aşağıdaki paylaşımında ise şöyle diyor: “İlk kez sınıra küçük kareleri ekliyorum, bence tüm tasarımın daha eksiksiz görünmesine yardımcı olacak. Bunun önümüzdeki iki hafta içinde fırınlanmıi halini görmek için heyecanlıyım. Bittiğinde sonuçları görmek için takip et!”

Aaron Raymond kupaların üzerindeki kare ve petek gibi birimlerin stencil olduğunu açıklamış.

Görsel: Instagram