“Birinci Dünya Barışı Konseri: Diriliş” projesi, uzun süredir Saraybosna-1994 konserinin roman ve monografisi üzerine çalışan Dr. Bilgin Sait’in girişimleriyle gündeme geldi. Akan Abdula’nın paylaşımı üzerinden radarımıza takılan projeyi, Bilgin Sait’in 3 gün önce Oksijen’de yayınlanan Saraybosna’nın kaderini değiştiren ‘ağıt’ başlıklı makalesini okuduktan sonra çok daha iyi kavrayabiliyorsunuz. Bu makalede Bilgin Sait, Leningrad ve Saraybosna’daki iki konserin hikayesi üzerinden 1994’te olanlara ışık tutuyor.
Bilgin Sait bu makale hakkında şu ön bilgileri vermiş: “Shostacovich’in 7. Senfonisi ile Mozart’ın Requiem’i kardeştir; ölürken dirilirler! Leningrad’ın hikayesi daha çok biliniyor, Sarayevo’da yapılan ‘o konser’in hikayesinin ayrıntıları ise pek az… Bazı notlarımı paylaştım.”
Yıkıntılar arasında müzikle direniş
Sırp güçlerin kuşatması altında Saraybosna halkının direnişi sürerken; Saraybosnalılar ruhlarının kırılmayacağını, kültürlerinin yok edilemeyeceğini bütün dünyaya göstermek istiyor. İşte 19 Haziran 1994’te Saraybosna Filarmoni Orkestrası’nın Saraybosna Belediye Binası’nın (Vjeçnica) yıkıntıları arasında, bombalar ve keskin nişancıların tehditi altında verdiği konser de bu şekide doğuyor. Konser, o zamanlar Floransa’da bir opera festivalinin şefi olan Zubin Mehta’nın şefliğinde gerçekleşiyor ve orkestra Mozart’ın Requiem’ini seslendiriyor. Konsere; Cecilia Gasdia, Ildiko Komlosi, José Carreras ve Ruggero Raimondi de solist olarak katılıyorlar. Konser, 50 cesur seyircinin şahitliğinde gerçekleşiyor.
Saraybosna-1994 konseri, Saraybosna’nın dayanıklılığının güçlü bir sembolüne dönüşüyor. Konseri aşağıdaki videoda görebilirsiniz:
“Birinci Dünya Barışı Konseri” için üst düzey sponsorlar aranıyor
Akan Abdula, Saraybosna Filarmoni Orkestrası’nın yeniden bir araya gelip konser vermesiyle ilgili çalışmaları şöyle açıklıyor: “Bilgin Sait’in bu projesi için ve gönüllü destekçi arkadaşı olarak benim uzun süredir bir arayışımız var. Her yere, kurumlara, markalara, iş insanlarına bu projeyi yeniden canlandırmak istediğimizi, Zubin Mehta’nın şefliğinde Saraybosna Filarmoni Orkestrasını yeniden Saraybosna’da buluşturmak istediğimizi anlatıyoruz. Her şey hazır. 1994’e katılan isimler, orkestra, mekân, Zubin Mehta. Hepsi ile ön görüşmeler yapıldı, hepsi ikna edildi. Sadece üst düzey sponsorlara ihtiyaç var! Bulmakta zorlanıyoruz maalesef… Amacımız bu kadar 3. dünya savaşı konuşulduğu zamanda, sembol bir şehirde bu projeyi gerçekleştirmek. Bilgin’in projeye verdiği isim: Birinci Dünya Barışı Konseri / First World Peace: Resurection! Bu sefer Requiem değil Mahler’in 2. senfonisi yani diriliş çalınsın istiyoruz. Dünyanın bu nihilist döneminde Humanitas’ı yeniden diriltmek için ‘mütevazi’ ama pahalı bir proje!”
Dr. Bilgin Sait hakkında
Dr. Bilgin Sait, Kosova Gilan’da 1977 yılında doğdu. Priştine’de 6 yıllık konservatuarda keman üzerine klasik müzik eğitimi aldı. 1997’de Türkiye Cumhuriyeti Devleti bursunu kazanan Bilgin, EÜ Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve uzmanlığını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptı. Halen Amerikan Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalışıyor. Özel ilgi alanı multi-sistem sorunlu karmaşık klinik vakalar. Uzun süredir Saraybosna-1994 konserinin roman ve monografisi üzerine çalışan Bilgin Sait Suriye için 2013’te CRR’de düzenlenen dayanışma konserinin de öncü isimlerinden biri. (Kaynak: Oksijen)
Görsel: YouTube