Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TV Ölçümlemesi ve Fikirler

TV Ölçümlemesi ve Fikirler

AGB'nin geçirdiği operasyon sonrası Twitter'dan dijital platformların verilerini bir şekilde paylaşmaları nasıl olur diye yazıp çizerken aklıma gelen bir fikir üzerine yaptığım küçük araştırmada karşıma çıkan ilginç bir bilgiyi buradan da paylaşayım istedim.

Akıllı TVlerde çalışacak ve izleyicinin hangi programı izlediği bilgisini tutabilecek, tv platformundan bağımsız (yani Samsung'da da, LG'de de, Sony'de de, Vestel'de de… çalışacak) bir uygulama olamaz mı diye düşünürken internette biraz dolanıp şu habere ulaştım: GetGlue ve DirecTV bir anlaşma yapmışlar ve TV izlerken GetGlue'ya girişi yapılabilecekmiş.

Bilmeyenler için; GetGlue, tv programlarına, filmlere ve kitaplara, yani illa ki internette olmak zorunda kalmadan tükettiğimiz içeriklere "check-in" olduğumuz ve yorumlar paylaşıp başkalarının yorumlarını, puanlarını okuyabildiğimiz; yaptığımız "check-in"lere göre de rozetler kazandığımız bir sosyal platform.

Bizdeki Digiturk ya da D-Smart gibi bir platform olan DirecTV'nin internete bağlı kutularında çalışan ve Social TV adındaki uygulaması olarak çalışacak GetGlue sayesinde bir programı izlerken uzaktan kumanda ile "check-in" olarak arkadaşlarımızın kutularına ya da doğrudan internetteki ağlara ve profillerimize bilgi gönderebiliyormuşuz.

GetGlue gibi uygulamaların güzelliği, farklı platformlar üzerinden de (web, Android, iOS) "check-in" olanağı tanıması. Bu anlaşma sayesinde DirecTV kullanıcıları hem TV'de, hem web'de tükettikleri dizi ve film içeriklerini tek uygulamadan kayıt altına alabilecekleri gibi, farklı platformlar üzerinden farklı izlenme oranlarının da derlenebileceği toplam bir izleme evrenini kapsayan izlenme bilgilerine de erişme yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

Sosyal TV'nin yeni bir getirisi de sosyal ölçümleme olacak gibi.

Not: Konuyla daha derinden ilgilenen medyacı dostlarım Nielsen verisi ve GetGlue "Check-in"lerinin karşılaştırıldığı şu yazıya da bir göz atsınlar.