Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’den Dünyaya Açılan Akıllı Oyuncak Projesi: Toyji

Türkiye’den Dünyaya Açılan Akıllı Oyuncak Projesi: Toyji

Etkileşimli, özelleştirilebilir ve 3B çıktısı alınabilen akıllı oyuncakların oyun kontrol aygıtı olarak kullanılabildiği eğitim amaçlı Toyji projesi Kickstarter’da.

Tablet ve akıllı telefon kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri yıllardır süregelen derin bir tartışma konusu. Ebeveynler, akıllı cihazların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ile çocuklarını teknolojiden koparmanın sakıncaları arasında çoğu zaman ikilem yaşıyor. İşte Türkiye’den bir girişim, bu ikileme son vermek ve çocukların akıllı cihazlarla geçirdiği zamanı verimli bir eğitim sürecine dönüştürmek üzere yola çıktı. ITÜ Çekirdek’te Tabtoy adıyla başlayan proje, Toyji markasıyla Kickstarter’da fonlanmaya başladı.

“Dünyanın ilk akıllı oyuncak platformu” olduğu vurgulanan Toyji, akıllı cihazların çocukların motor becerileri üzerindeki olumsuz etkileri ve yol açabileceği odaklanma sorunlarını gidermeyi hedefliyor. Çocukları sanal dünyanın baskın etkisinden kurtarıyor ve onlara dokunarak motor becerilerini de geliştirebilecekleri somut oyuncaklar sunuyor. Elbette bu oyuncaklar sanal dünyaya entegre edilmiş oyuncaklar. Her biri 3B olarak çıktısı alınabilen, değiştirilebilen gerçek oyuncaklar. Birer kontrol aygıtı görünümünde çocuklarla tabletler arasında girerek, çocukların tablete değil gerçek dünyaya dokunmasını sağlıyor. Toyji, Bluetooth bağlantısı ile tablet bilgisayarlara bağlanabiliyor. Oyunlar hem iOS hem de Android sürümlerinde oynanabiliyor.

https://www.kickstarter.com/projects/845299818/personalized-smart-toy-gaming-platform-for-fun-lea/
Toyji, müzikten kodlamaya birçok alanda eğitici içerikleri, eğlenceli ve anlaşılabilir şekilde sunuyor. Aileler yemek saatleri, ekran süresi ve uyku saatleri konusunda gerekli ayarları girebiliyor. Bu anlamda çocuğun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi de desteklenmiş oluyor.

Projenin sahibi olan Royo Bilişim’in kurucu ekibi Cem Nahit Köne (CEO), Rahim Öner (CTO) ve Can Soylu (COO); oyun dizaynı, oyun geliştirme, IT, gömülü sistemler, pazarlama ve startup geliştirme konularında toplamda 19 yıllık tecrübeye sahip. Üç yaşında bir kız babası olarak Köne’nin projeyle kurduğu duygusal bağ da projenin hedef kitlesiyle çok sıkı bir ilişki ve empati halinde ilerletildiğine işaret ediyor.

Son iki senede 3-6 yaş grubundaki 80’den fazla öğrenciyle pilot projeler gerçekleştiren ve aileler ile kullanım testleri yapan ekip, aldıkları geri bildirimler sayesinde Toyji’yi geliştirdiler ve şu anki haline getirdiler. Toyji, 2017 sonbaharında piyasalarda olacak. 25.11.2016 – 09.01.2017 tarihleri arasında ise Kickstarter aracılığıyla pazar fiyatının altında ön sipariş vermek mümkün.


Görsel: Toyji