Geri dönüşüm hakkında hepimiz az çok bir şeyler biliyoruz. Cam, plastik, kağıt gibi atıkları evsel atıklardan ayırarak değerlendirdiğimizde Dünya’ya sağlayacağımız katkı hakkında hepimiz fikir sahibi. Bunu fikirleri ne ölçüde takip ettiğimiz ise aynanın karşısına geçip sormamız gereken sorular arasında.
Bu farkındalığı yeniden değerlendirme noktasına taşıyan Reduce. Reuse. Grow. projesi kahve müdavimlerinin gün içerisinde en çok temas ettiği ürüne odaklanıyor, karton kahve bardakları. Birçok kahve kartonu geri dönüştürülen artıklardan yeniden üretilse de mevcut atıkla yeniden üretmek kısır döngüyü besleyen bir mekanizma değil. Ancak Kickstarter‘da fonlanan bu proje döngüyü başa sararak kartonu ağaca dönüştürüyor. Doğayı tahrip noktasında besliyor.
Bünyesinde üç farklı ağacın tohumunu barındıran bardaklar bulundukları coğrafyaya bağlı kalmadan filizlenebiliyor. Her iklim yapısına göre farklı bir ağacı yeşerten kartonlar kişisel bahçe, şehir içindeki azalan toprak alana veya doğadaki bir bölgeye ekilebiliyor.
Peki ya tüketici bu bilinci göstermeyip bardağını yine çöpe atarsa ne oluyor? Bu kez bardaklar 180 gün içerisinde tamamen ayrışarak gübre haline geliyor. Bir diğer soru olarak peki tüketici geri dönüşüme atarsa ne oluyor? Bu durumda yetkili ekipler bardakları toplayıp kuraklığın yaşandığı veya ormanların yok olduğu bölgelere gidip bu alanları ağaçlandırıyor.
Her durumda doğanın kazandığı ve yok ettiğimiz dünyanın nefes almasını sağlayan proje, 12 gün içerisinde 1.085 Dolar daha toplarsa hayata geçecek.
Görsel; Kickstarter