Apple, bu sefer de kitle-kaynak yöntemli mobil bankacılık işine giriyor. Amerikan Patent ve Ticari Marka Bürosu’na bir patent başvurusunda daha bulunulmuş.
Bazen üstünüzde nakit olmadığını çok geç fark edersiniz, bulunduğunuz mekanda kredi ya da banka kartı da geçmiyorsa dramlardan dram beğenirsiniz,üstelik anormal ek ücret kesmeyecek ATM de çok uzaktadır. Henüz patent başvurusu aşamasında olan uygulama ile fiziksel olarak size yakın olan fakat tanımadığınız kişilerden borç alabiliyorsunuz.
İsmi ‘Ad-Hoc Cash Dispensing Network’ olarak geçen ağa kullanıcı, örneğin;
1) 30 dolar ihtiyacı olduğu talebini giriyor,
2) O an ona yakın olan ve 30 dolar borç vermeyi uygun bulan kullanıcı sisteme ‘evet’ mesajı giriyor,
3) Bu durumda uygulama her iki tarafa da birbirinin bulunduğu yer bilgisini veriyor, kullanıcılar buluşup para alışverişi yapıyor.
Talepte bulunan kullanıcının hesabından -iTunes olduğu öngörülüyor- ufak bir servis ücreti kesiliyor. Borç veren kullanıcının hesabına borç verdiği miktar + servis ücretinin yarısı yatıyor -diğer yarısı Apple’a gidiyor-. Bu uygulama sayesinde talepte bulunan kullanıcı nakit ihtiyacını gidermiş oluyor, borç veren kullanıcı dijital ortam üzerinden ekstra para kazanmış oluyor, Apple da aracı olarak bu modelden gelir elde ediyor.
Amerikalıların gündelik hayatındaki birçok uygulamada güven unsuru dikkatimi çekmiştir. Bizim için hayata geçirilmesi pek mümkün görünmeyen, tercih etmeyeceğimiz ya da gerçekleşse bile suistimal ve kötüye kullanılma ihtimalini konuşacağımız birçok uygulama Amerikalıların hayatının bir parçası. Bu uygulamanın da mobil bankacılıkta yeni bir model olmanın yanısıra güvenlik tarafı da var. 30 doları 32 dolara çevirmek için gece saatlerinde bir yabancıyla buluşur muydunuz, soru işareti. Muhtemelen model, başvuru aşamasından çıkıp projelendirildiğinde bu soruların birer yanıtı olacaktır.