Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Small Cyclades: Minyatür Yunan Adaları

Small Cyclades: Minyatür Yunan Adaları

Sanatçı Costas Spathis'in yapay zekayla hazırladığı mikro ölçekli Yunan Adaları serisi Small Cyclades minimalistik oyunlardaki sanat stilini andırıyor.

Yunan sanatçı Costas Spathis, Temmuz başında yayınladığı Small Cyclades isimli fotoğraf serisiyle hoş bir estetik sundu. Yapay zeka destekli hazırladığı imajlarda denizin ortasında bir başına duran küçük evleri aranje ediyor. Minimal elementleri ve pastel tonlarıyla aşina olduğumuz bir mimariyi farklı bir ölçekte sergiliyor.

İsmiyle müsemma Small Cyclades (Küçük Kiklatlar) serisi Yunanistan’ın anakarası çevresinde konumlanan 220’ye yakın ada içerisinden seçilmiş 10 adanın minyatür referansı niteliğinde. Kiklatd Adaları içerisinde yer alan Santorini, Mikonos, Sífnos, Milos da bu seçki içerisinde kendine yer buluyor.

Akademik eğitimi mimari, favori mecrası fotoğrafçılık olunca Costas Spathis de bu iki disiplini alarak yapay zekanın yardımıyla birleştiriyor ve ülkesinin dünyaca bilinen Mikonos, Santorini gibi adalarını da dahil ederek seriyi ortaya çıkarıyor. Düzen ve yapı kavramlarından beslendiğini ve sanatsal çalışmalarında da buna yer verdiğini belirten Spathis çocukluğundan beri fotoğrafçılık görsel sanatlarda ilk göz bebeği olmuş.

Costas Spathis, drone fotoğrafçılığı ve farklı perspektiflerden kompozisyon kurgulamasını sağlayan yeni teknolojilere eğilirken Instagram hesabındaki diğer işlerinden de yapı, perspektif ve izdüşümlere karşı merakı olduğunu söylemek mümkün.

Small Cyclades serisi de Kiklad Adalarının ölçeğini küçücük bir kutunun içine sığdırıp aynı referanslarla sunmaya çalıştığımızda yapı ile kurulan ilişkinin ne denli estetik olabileceğini de gösteriyor. Minimalist diliyle bir bakıma Monument Valley, Fez, Skyward gibi mimarinin temel faktörlerden olduğu izometrik oyunları ve M. C. Escher’in resimlerindeki gibi perspektifin bir anda değişmesiyle dönüşebilecek formları andırıyor.

Görsel: Instagram