80’lerin fon müziği bol synthesizer’lı, elektronik bir müzik olurdu. İşte bu müzik türü, pek çoğumuz bilmesek de bugünlerde internetin de itiş gücünü kullanarak bir diriliş yaşıyor. 80’lerin elektronik tarzını günümüzün mecralarıyla buluşturan Synthwave adlı bu müzik türü, kulaktan kulağa yayılarak büyüyen bir kültür yaratmış durumda.
Castell & Moreno Films tarafından yaratılan ve “The old soundtrack of a new generation” yani “Yeni bir neslin eski fon müziği” sloganıyla ortaya çıkan belgesel The Rise of the Synths ise bu dirilişi inceliyor.
Yönetmen Ivan Castell, filmin çıkış hikayesinin kendisine doğal bir şekilde geldiğini söylüyor. Bir tesadüf eseri bir Synthwave parçasıyla karşılaşan Castell, bu müzik türünü keşfetmeye başladıkça Google’da ne kadar az bilgi bulabildiğini fark ediyor. Oysa müzik ağlarında etkileşim çok yüksek, yorumlar, takipçiler, bu müzik türünde parçalar… Hayran ağı çok büyük, 80’leri özlemle hatırlayan nostaljiklerden film delilerine, bilgisayar oyunu meraklılarından koleksiyonculara… Çok geniş bir kitlede kendine yer edinmeyi başarıyor bu retro parçalar.
İlginç olansa sanatçıların çoğunun kimliksiz olması, isimleri, yüzleri bilinmiyor. Synthwave gizli bir müzik kültürü gibi… Video yok, röportaj yok. Müziğin icracıları adeta kendilerine ikinci bir kimlik yaratmış, gündüz işlerine gidip gece olduğunda müzik avatarları üzerinden müziklerini yapıyorlar. Ivan Castell’i yakalayan da bu gizem oluyor ve belgesel fikri böylece doğuyor.
Öldüğü zannedilen bir müzik türünün dijital dünyada yeniden doğması ve sosyal medya sayesinde günden güne gelişmesi… Bu film bu ilginç dalgaya bakarken hem yeni Synthwave sanatçılarını tanıtıyor, hem de eskileri özlemle hatırlamaktan da geri kalmıyor.
Stilize görselliği farklı antatım tarzı ve tabii müzikleriyle dikkat çeken belgesel “The Rise of the Synths” fon arayışında. Daha önce Kickstarter’da destek arayan fakat hedefini gerçekleştiremediği için yeni bir modelle yola çıkan yapımcılar Indiegogo üzerinden destek bekliyor. Destekçilere yönelik hediyeler arasında filmin posteri, kartpostalı, tişörtü gibi tasarımların yanı sıra karışık kaset ve VHS de var. Bir 80’ler çocuğu olarak tabii ki kişisel favorim karışık kaset oldu!
İlk kısa fragman:
Görsel: Indiegogo