Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Görme Engellilerin Trafik Lambalarını Algılamasını Sağlayan Uygulama

Görme Engellilerin Trafik Lambalarını Algılamasını Sağlayan Uygulama

Hungry Boys, şehirdeki trafik bilgisini verileyen SeeLight uygulamasıyla görme engellilerin dışarıdaki hareket olanaklarını genişletecek.

Görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için yapılmış uygulamalar arasında şimdiye kadar en çok ilgi gören, sene başında aktardığımız, Be My Eyes‘dı. Gönüllülerin görme engeli olan kişileri canlı video bağlantısı üzerinden karşılaştıklarıyla ilgili yönlendirmesi her iki tarafın da hayatına ayrı anlam katıyor. Bu da uygulamanın ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi.

Seelight ise bir gönüllü tarafından görüntülü konuşmayla yönlendirilmenin nispeten yetersiz kalabileceği, genel olarak önlemlerin de çok sıkı alınmadığı bir konuda görme engellilere yardımcı olmayı amaçlıyor. O da şehir trafiğinde herhangi bir kazaya bulaşmadan dolaşabilmek/yönünü bulabilmek.

Trafik ışıklarının sadece %10’unun sesli uyarıya sahip olması ve trafik ışıklarının GPS etiketine sahip olmaması önceden You Are Blind projesini gerçekleştiren Rus ajans Hungry Boys‘u harekete geçirmiş. Uygulamanın altındaki fikir Be My Eyes kadar kıymetli.

Nedeniyse trafiği düzenleyen ve/veya gerçek zamanlı verisine sahip ilgili kurumların verilerini Seelight’la açık API’si üzerinden paylaşması. Bu sayede kişiler bu kurumlardan gelen trafik yoğunluğuna dair bilgileri uygulamayla edinip buna göre sesli komut alabiliyor.

Seelight’a kurumlar dışında gönüllüler de katkıda bulunabiliyor. Örneğin, trafik işaretleri ve trafik ışıklarının ne kadar sürede yandığına dair bilgileri uygulamaya ekleyebiliyor.

Şimdilik İngilizce ve Rusça dillerini destekleyen uygulamanın ilk versiyonunu buradan inceleyebilirsiniz (görme engelliler de buraya yönlendiriliyor). Uygulamanın daha da geliştirilmesi için destek vermek isteyenler 12 bin doları hedefleyen Indiegogo kampanyasını inceleyebilir.

Görsel; Vimeo