Dünyanın en prestijli işlemsel sanatlar festivali Ars Electronica her yıl PRIX Ars Electronica isminde uluslararası bir yarışma düzenliyor. Etkileşimli sanatlardan elektronik müzik çalışmalarına kadar yedi ayrı kategoride düzenlenen yarışmada kazananlar Golden Nica ile ödüllendiriliyor. Meraklılarının ilgiyle takip ettiği düğümküme.org‘un yazarlarından Burak Arıkan son iki yıldır yarışmanın Dijital Topluluklar Kategorisi danışmanlık grubunda çalışıyor ve uygun gördüğü projeleri aday gösteriyor. Yazısında yaptığı çağrıda Türkiye’den proje önerilerini beklediğini belirtmiş. Eminim bigumigu’dan da nefis öneriler gelecektir.
Habere alıntıyla başladım alıntıyla devam ediyorum.
Dijital topluluklar nedir?
Dijital topluluklar, sosyal veya sanatsal, grupların hareketini ve etkileşimini sağlayarak sosyal ve kültürel gelişime yol açar. Bu gelişmenin önkoşulu katılımcıların erişilebileceği sosyal oluşum sağlayan bir teknolojik altyapının geliştirilmiş olmasıdır. Dijital topluluklar politik liderlerle ve vatandaşların arasındaki ilişkileri veya finansal güç odakları ile sivil toplum örgütlerinin ilişkilerini geliştirir, demokratik ve kültürel işlerin çoğalmasını sağlayacak platformlar oluşturur.
Ne tür projeler olabilir?
Kazanacak projeler gelecek nesillere ilham kaynağı olmalı ve başkaları tarafından kopyalanabilecek örnek modeller niteliğinde olmalıdır. Dijital Topluluklar kategorisine girecek projeler şu alanlardan herhangi birinde olabilir:
- sosyal servisler
- web 2.0 uygulamları
- sosyal ağ servisleri
- internet sanatı projeleri
- topluluk odaklı mobil medya uygulamaları
- çevre sorunlarına odaklı topluluk hareketleri
- dijital katılımlı hikaye anlatımı
- açık devlet / elektronik devlet projeleri
- internet hakları / kimlik projeleri
Türkiye’de yaşadığımız YouTube, WordPress yasaklamalarını konu alan karşı topluluk hareketleri mesela bu kategoride oldukça başarılı olabilir. Bildiğiniz, duyduğunuz, ve en önemlisi kendi yaptığınız projeleri bu yazıya yorum olarak gönderebilirsiniz.