Kickstarter ve Indiegogo gibi destek platformlarının da etkisiyle her geçen gün daha fazla modüler oyuncak seti karşımıza çıkıyor. Bu setlerin ortak noktası, farklı tasarıma sahip bloklar ya da kitler aracılığıyla çocukları kod bilgisi, elektronik, robot tasarlama gibi konularda eğitmek. Joul isimli blok seti ise bu teknoloji bilgisinin yanına enerjiyi de ekleyerek fark yaratıyor.
Pek çok çocuk uzaktan kumandalı arabasının, yürüyen robotunun ve oyun oynadığı iPad’in bir pille çalıştığını çok sonra öğreniyor. Etraflarını çevreleyen her türlü teknolojinin enerjiyle hayata geçirilebildiği üzerine farkındalığa erişmeleri zaman alıyor. Elbette bunlar yeni yürümeye başlayan bir çocuğun anlaması için karmaşık şeyler ancak Joul, çocukların bunu kolay bir şekilde erkenden kavramasına yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış.
Joul, sürdürülebilir enerji konusunda farkındalık yaratıyor
Joul, çocukların enerjinin dünyalarına nasıl güç verdiğini anlamalarına yardımcı olan bir dizi manyetik bloktan oluşuyor. Jeneratörler, piller ve çıkış blokları olmak üzere üç tür bloktan oluşan Joul, çocukların enerji türlerini denemelerine ve farklı kaynaklardan nasıl yararlanılacağını, enerjinin nasıl depolanabileceğini ve kullanılabileceğini öğrenmelerine imkan tanıyor.
Jeneratör blokları; mekanik, rüzgar ve güneş enerjisini pil bloklarında depolanan elektrik enerjisine dönüştürmeye yardımcıyı oluyor. Pil blokları daha sonra bir ışık veya bir hoparlör modülüne bağlanabiliyor. Anahtar modülü kelimenin tam anlamıyla temel bir devre oluşturmayı sağlıyor. Bu sayede çocukların enerjinin nasıl aktığını ve sonsuz olmadığı için sürekli olarak nasıl üretilmesi gerektiğini anlamalarına yardımcı oluyor. Dolayısıyla çocuklar Joul sayesinde, sürdürülebilir enerji konusunda da bir farkındalığa sahip oluyor.
Anna Hing, Fabian Böttcher ve Soh Heum Hwang’ın imzasını taşıyan Joul, iF Design Talent Award 2020 ödülünü alarak da başarısını kanıtlamış bir blok seti.
Görsel: Joul