Dijitale aktarımlar devam ettikçe, birçok galeri ve sanat müzesi, bireylerin arşivlere ulaşmasını giderek daha kolay ve zahmetsiz bir hale getiriyor. Bu sene Guggenheim Müzesi 200’den fazla sanat kitabını ücretsiz olarak internete açmıştı. Şimdi de Washington’da bulunan The National Gallery of Art (Ulusal Sanat Galerisi), 45.000’i aşkın dijital olarak arşivlenmiş sanat eserini bizlere ücretsiz olarak açıyor.
The National Gallery of Art; öğrenmeyi zenginleştiren, eğlenmeyi ve keşfi kolaylaştıran sanat koleksiyonlarını düzenli olarak dijitale aktarıp güncellemektedir. Temalara göre başlıklanan ve ayrılan konular sanatseverler için NGA Images aracılığıyla site içerisinde arama, gezinme, paylaşma ve indirme için ücretsiz bilgiler ve görsellere doludur.
45 Binden Fazla Kitap Ücretsiz ve Bizi Bekliyor
The National Gallery of Art şaşırtıcı koleksiyonlara sahip. Koleksiyonların arasında Van Gogh’un 1889 yılı tarihli Self-Portrait (Otoportre) kitabının yüksek çözünürlü görüntülerini, Giovanni Battista Tiepolo’nun antik folklor sahnelerini ve Henri Rousseau’nun 1844 – 1910 tarihleri arasında yaptığı ikonik Tropical Forest with Monkeys yağlı boyalarını bulabilirsiniz.
The National Gallery of Art’ın dijitale aktarımının en değerli kısmı ise kendi çevrimiçi sanat koleksiyonunuzun küratörü olabiliyorsunuz. Lightbox Arranger aracı ile her bir sanat eserini istediğiniz gibi sıralayabilir, depolayabilir ve kendinizce açıklayabilirsiniz.
Site sanat severler dışında, sanat öğrencileri ve akademisyenler için mükemmel bir kaynak. Akademik çalışma yapanların araştırmalarını ve sunumlarının kalitesini arttıracak bilgiler var. Sanatçıya, unvanına ve tarihe göre sıralayabileceğiniz NGA Images web sitesi bir kere de olsa göz atmanız gereken bir site.
Bu tarz kaynaklar çok değerli. Özellikle bu kadar eseri elinde bulunduran yerlerin böyle ücretsiz bir şekilde halka açık sunması kişilerin sanata bakışını dahi değiştirebilir. Öğrencilerin, akademisyenlerin erişimi ise kim bilir ne gibi araştırmalar doğuracaktır. Müze ve galerilere her an gidemediği için insanlar, çünkü hepsi erişimimiz dahilinde yaşadığımız yerlerde değil, en azından böyle ücretsiz incelemelerle sanat bir adım daha insana yaklaşabiliyor.
Görsel: NGA Images