Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
MoMA İlk Emojileri Koleksiyonuna Ekliyor

MoMA İlk Emojileri Koleksiyonuna Ekliyor

1999'da Shigetaka Kurita'nın yarattığı 176 parçalık orijinal emoji seti Museum of Modern Art'ın koleksiyonuna eklendi.

New York Modern Sanat Müzesi (MoMA), NTT DoCoMo’nun Shigetaka Kurita öncülüğünde 1999’da tasarladığı orijinal emoji setini koleksiyonuna ekledi. Sürekli olarak genişleyen ve evrim geçiren MoMA’nın Koleksiyonu, günümüz görsel dilleri arasında önemli bir yer edinen emojileri de kucakladığını MoMA mimarlık ve tasarım koleksiyonu uzmanı Paul Galloway’in yayınladığı bir yazıyla müjdelendi.

1999’da tasarlanan ve 176 parçadan oluşan ilk emoji seti, Japonya’nın ulusal telekomünikasyon şirketi NTT DoCoMo tarafından geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştu. 12×12 büyüklüğündeki bu minik görseller yeni bir dilin de doğmasında öncü oldu. Ve günümüzde emoji tabanlı yarattığımız her girişim, ürün ve araç varlığını bu 176 küçük görsele borçlu.

Kurita’nın emojileri Japonya’da büyük başarı elde edince, diğer telekomünikasyon şirketleri de bu trendi takip ederek emojileri kopyaladı ve kendi servislerine ekledi. Böylece emojilerin yükselişine dair ilk sinyaller de ortaya çıkmış oldu. Bundan 12 yıl sonra ise Apple, Mac OS X Lion işletim sistemine emoji desteği ekleyerek Batı dünyası da emojilerle karşılaşmış oldu. Artık emoji uluslararası bir görsel dil standardıydı.

Batı’da ise noktalama işaretleriyle doğan 🙂 benzeri emoticon’lar, Japonya’da ise kullanılan alfabelerin karakter çeşitliliğiyle doğan ¯_(ツ)_/¯ veya ( ͡° ͜ʖ ͡°) gibi kaomoji’lerle birlikte emojiler günümüzde metinlerle anlatamadığımız pek çok şeyi alternatif yollarla ifade etmemizi sağlıyor.

Görsel: Medium