Çok uzak değil, daha geçen hafta MIT’li araştırmacıların üç boyutlu yazıcı teknolojisine ilk tam işlevsel eritilmiş camdan nesne basabilme tekniğini geliştirdiklerini aktarmıştık. MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) ekibindeki araştırmacılarsa basılacak tek nesnede 10 farklı malzemeyi eş zamanlı şekilde kullanabilen bir yazıcı icat ettiklerini duyurdu.
Birden fazla malzeme ve renk kullanan üç boyutlu yazıcılar varlıklarını gösteriyordu. İlki niteliğindeki 2014’te çıkan ve lastik ile plastiği kullanarak işlem yapabilen Stratasys markalı yazıcı, yaklaşık 250 bin dolar olan fiyatı ve baskı aşamasına hala kişinin göz kulak olma zorunluluğuna sahipti. Halihazırdaki üç boyutlu yazıcılarda bir nesneyi sadece tek malzeme kullanarak katman katman basma mekanizmasının yaygın olduğunu düşününce de söz konusu teknoloji gerçekten çığır açıcı nitelikte.
Sadece 7000 dolara mal olan MIT’nin yeni yazıcısı MultiFab, 10 farklı malzemeyi eş zamanlı şekilde kullanıp çoklu parçaya sahip nesnelerin hızlıca basılmasını sağlıyor. Bu süreçte, endüstriyel üretimde yer alan robotların yararlandığı, tarama teknolojisinin kullanılmasıyla baskıyı takip edip hataları düzeltme kısmında kullanıcının sözünün geçme durumu azalıyor.
Bu anlamda MultiFab son zamanlarda geleneksel üretimle söz konusu teknolojiyi birleştirme hedefine en verimli sonuçlar verebilecek örnek oldu. Şimdilik akıllı telefon kapları, dokunmuş kumaş, led mercekleri ve plastik saplı metal bıçak basabilen yazıcının ileride ticari elektronik, telekomünikasyon, tıbbi görüntüleme ve mikro algılama gibi alanların üretim süreçlerinde kullanılabileceği öngörülüyor.
Araştırmacıların bir sonraki hedefi gömülebilen aktüatör ve motor gibi nesneler basabilmek. Bu süreçte de başarılı olurlarsa yazıcının kabiliyetlerinin bir robot basabilmeye kadar gidebileceği söyleniyor.
Yazıcı hakkında yazılmış “MultiFab: A Machine Vision Assisted Platform for Multi-material 3D Printing” adlı akademik makaleye buradan erişebilirsiniz.
Görseller: Visual News, IBT, YouTube