Tekstil ürünlerinde kullanılan süsleme boncuklarının çoğu, petrol türevi sentetik plastik ve reçineden yapılıyor. Bunlar daha sonra manuel olarak giysilere işleniyor. Bu boncuklu giysiler ömrünü tamamlayıp çöpe atıldıklarında, mikroplastik krizine katkıda bulunuyor. ABD’li bir ekip tarafından geliştirilen ödüllü tasarım projesi Cellsense, giysi süslemelerinde kullanılan plastik malzemeye sürdürülebilir bir alternatif sunuyor.
Cellsense projesiyle algleri ve selülozu; suya dayanıklı ve uygun dokuya sahip, dayanıklı, şeffaf biyo-süslemelere dönüştürmek için özel bir yöntem geliştirilmiş. Geleneksel süslemelerde kullanılan toksik boyaları da devreden çıkaran Cellsense, bunun yerine canlı renkler ve biyolüminesans gibi benzersiz özellikler sunan bakterileri kullanmayı öneriyor.
Emek ve enerji açısından etik üretim
Boncuk işinin emek yoğun doğasının bilincinde olan Cellsense, etik emek uygulamalarını desteklemek için otomasyonu da hayata geçirmiş. Bir boncuk tezgahı ve robotik bir şırınga, büyük ölçekli grafik desenli boncuklu panelleri yedi dakika içinde verimli bir şekilde oluşturabiliyor. Bu yöntemin kullanılmasındaki amaç, zaman ve emek açısından tasarruf etmek. Çünkü bu malzemeler kullanılarak elle boncuk üretimi dört saat kadar sürebiliyor.
Bireysel Cellsense süslemeleri; üretimi kolaylaştıran, enerji tüketimini azaltan ve yalnızca 3 dakikada boncuklar oluşturan bir teknik olan elektrokaplama kullanılarak büyük ölçekte üretilebiliyor.
Cellsense projesi, yakın zamanda What Design Can Do tarafından düzenenlenen Redesign Everything Challenge’ın kazananlarından biri oldu.
Yarışmanın tüm kazananlarını aşağıdaki haberde görebilirsiniz.