Endüstriyel tasarım mezunu Vimal Patel, Yeni Zelanda’da eğitimini tamamlayıp Avrupa’ya geliyor. Şimdiki durağı Danimarka olan tasarımcı LEGO ile çok gizli projeler yürütüyor. Veya o kadar gizli olmasa da kendisi böyle tanımlıyor. LEGO’yla arasındaki bağı da bu sayede açıklayabildiğimiz Patel, tutkal tabancası ve odunsu lifleri birlikte kullanarak basit anlamıyla bir 3B yazıcı yapıyor.
Üniversite projesi olarak geliştirilen “Monomateriality” toprakta çözünen ve doğaya zarar vermeyen odunsu lifi temel materyal kabul ederek ilerlemiş. Çünkü pamuk, köpük, plastik gibi birden fazla materyalle üretilen ürünler ekolojik dengeye zarar veren ürünler olarak karşılıyor bizi. Bu döngüyü kırmak için de tek bir hammaddeyle aynı işleve sahip ürünler basma bakış açısıyla projesini geliştirmiş.
3B baskı yapan ürünlerin temel özelliği ürünü katman katman basarak çizgilere ve kalıplara bağlı kalmaması. Bu özellikle proje özelinde avantajdan çok handikapa dönüşmüş. Karmaşık baskılar sırasında yatay eksen üzerinden hareket etmek yerine esnek şekiller vermeye olanak tanıyan bir model geliştirmek zorunda kalmış. Ve böylece LEGO kullanarak odunsu lifi tutkal tabancasından geçiren bir sıkma aracı hazırlamış. Lifi işlerken ısıtarak yeniden kullanılabilmesi de bu sayede mümkün hale gelmiş.
Tam anlamıyla ve sözlük karşılığıyla bir 3 boyutlu yazıcı olmasa da kendin yap mantığıyla geliştirilebilen ve basit ihtiyaçları karşılayabilecek bir model niteliğinde. Tabancanın ve LEGO modülün hazırlanma dökümanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel; Vimal Patel