Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lawrence Malstaf’ın İnsanlı Enstalasyonları

Lawrence Malstaf’ın İnsanlı Enstalasyonları

Görsel sanatçı ve sahne tasarımcısı Lawrence Malstaf’ın insanlı enstalasyonları izleyenleri kaçınılmaz bir teslimiyete davet ediyor.

Belçikalı görsel sanatçı ve sahne tasarımcısı Lawrence Malstaf’in Shrink isimli sergisinde yer alan, içinde gerçek insanların bulunduğu dev vakum torbaları izleyenlerin nefeslerini kesiyor.

Marketlerin et reyonunda gördüğümüz vakumlu ambalajların dikey ve dev versiyonlarının içine giren performans gönüllüleri, bu şeffaf plastik torbaların arasında embriyoyu andıran bir pozisyonda duruyorlar. Performans boyunca yavaş yavaş hareket edip torbanın içinde yer değiştiren gönüllüler, tıpkı bir göbek kordonunu andıran plastik borulardan gelen oksijen sayesinde vakumun içerisinde nefes almaya devam edebiliyorlar.

İzleyenlerin klostrofobilerini tetikleyebilen bu enstalasyonların vermek istediği mesaj ise şöyle: Tıpkı ana rahmindeki gibi güvenli ve yavaş salınımlarla hareket eden gönüllüler bu sayede vakum içinde oluşturdukları minik boşluklar sayesinde daha rahat hava alabiliyorlar. Yani dışarıdan son derece umutsuz görünen performans gönüllüleri, aslında teslimiyet duyguları neticesinde bu tuhaf torbanın içinde hayatta kalmayı başarıyorlar.

Lawrence Malstaf’ın en çok ilgi gören enstalasyon işlerinden olan Shrink, Paris, Pekin, Namur ve Tallinn gibi birçok şehirde gerçekleşen çağdaş sanat etkinliklerinde sergilenmeye devam ediyor.

 

Görsel: lawrencemalstaf.com